30'
προετοιμασία
33' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 3'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα μπιφτέκια
Για τη γέμιση
Για τη ρυζοσαλάτα
Διαδικασία
Ρυζοσαλάτα
- Για τα μπιφτέκια γεμιστά με κολοκυθάκια συνοδεία ρυζοσαλάτας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε το ρύζι, το φύλλο δάφνης και το αλάτι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία βαθμίδα, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία). Πρέπει να γίνει σπυρωτό και να μη χυλώσει.
- Το βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
- Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τους κρόκους των βρασμένων αυγών και τους λιώνουμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το λάδι και το λεμονοχυμό και τα δουλεύουμε πολύ καλά με το πιρούνι.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τα ασπράδια ψιλοκομμένα, το ξύσμα και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά αλλά να μην λιώσει το ρύζι.
- Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο, ώσπου να σερβίρουμε.
Μπιφτέκια
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το λάδι, αλατοπίπερο, τη φρυγανιά, το ούζο ή το ξίδι, την ντομάτα, το αυγό και τη ρίγανη) και τα ζυμώνουμε καλά βουτώντας τα χέρια μας σε κρύο νερό. Πρέπει το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και ζουμερό.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Κόβουμε και πετάμε τις δύο άκρες από τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα σουρωτήρι.
- Τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και στύβουμε το τρίμμα των κολοκυθιών για να το στραγγίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
- Μεταφέρουμε το τρίμμα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ ή το φούρνο στους 200° C.
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε 8 μπιφτέκια, τα οποία πιέζουμε με τις παλάμες για να πλατύνουν.
- Στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού βάζουμε το 1/8 από το μείγμα της γέμισης.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις άκρες κάθε μπιφτεκιού.
- Τα πλάθουμε για να στρογγυλέψουν κάπως και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι για 15 - 18 λεπτά (ή στο γκριλ για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη, στο ψηλότερο ράφι).
- Σερβίρουμε, τα μπιφτέκια γεμιστά με κολοκυθάκια, με τη ρυζοσαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 39.