Μια τέλεια ιδέα από τη Νένα Ισμυρνόγλου για λαχταριστά, ζουμερά μπιφτέκια. «Τα σπάνε»!

40' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα μπιφτέκια

Για τη γέμιση

Για τη ρυζοσαλάτα:

Διαδικασία

  1. Ρυζοσαλάτα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε το ρύζι, το φύλλο δάφνης και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία βαθμίδα, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία). Πρέπει να γίνει σπυρωτό και να μη χυλώσει. Το βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τους κρόκους των βρασμένων αυγών και τους λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το λάδι και το λεμονοχυμό και τα δουλεύουμε πολύ καλά με το πιρούνι. Ρίχνουμε το ρύζι, τα ασπράδια ψιλοκομμένα, το ξύσμα και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά αλλά να μην λιώσει το ρύζι. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο, ώσπου να σερβίρουμε.
  2. Μπιφτέκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το λάδι, αλατοπίπερο, τη φρυγανιά, το ούζο ή το ξίδι, την ντομάτα, το αυγό και τη ρίγανη) και τα ζυμώνουμε καλά βουτώντας τα χέρια μας σε κρύο νερό. Πρέπει το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και ζουμερό. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  3. Γέμιση: Κόβουμε και πετάμε τις δύο άκρες από τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και στύβουμε το τρίμμα των κολοκυθιών για να το στραγγίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Μεταφέρουμε το τρίμμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προθερμαίνουμε το γκριλ ή το φούρνο στους 200° C. Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε 8 μπιφτέκια, τα οποία πιέζουμε με τις παλάμες για να πλατύνουν. Στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού βάζουμε το 1/8 από το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις άκρες κάθε μπιφτεκιού, τα πλάθουμε για να στρογγυλέψουν κάπως και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι. Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι για 15 - 18 λεπτά (ή στο γκριλ για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη, στο ψηλότερο ράφι). Τα σερβίρουμε με τη ρυζοσαλάτα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών