ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουγιαμπέσα (Μεσογειακή ψαρόσουπα)Μπουγιαμπέσα (Μεσογειακή ψαρόσουπα)
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Ζωμός

Σούπα

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για να ετοιμάσουμε τη μπουγιαμπέσα σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα 2 ξερά κρεμμύδια και τις 2 σκελίδες σκόρδου, για 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τις ραχοκοκαλιές και τα κεφάλια (μόνο) από τα φιλεταρισμένα ψάρια (χριστόψαρο και λαβράκια) και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με 7 ποτήρια νερό, προσθέτουμε το ένα μπουκέ γκαρνί και όλα τα ολόκληρα ψάρια (προσοχή: όχι τα φιλεταρισμένα).
  4. Αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά.
  5. Σουρώνουμε τον ζωμό με ψιλή σήτα και τον αφήνουμε κατά μέρος.

Σούπα

  1. Σε άλλη εξίσου μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (5 κ.σ.) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και τη μαραθόριζα, για 5 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ.
  3. Μετά 2 - 3 λεπτά, όταν θα έχουν μαλακώσει τα λαχανικά ελαφρώς, σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον σουρωμένο ζωμό ψαριών, το δεύτερο μπουκέ γκαρνί, τη φλούδα πορτοκαλιού και τον κρόκο Κοζάνης.
  4. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  5. Σουρώνουμε τη σούπα από ψιλή σήτα, τη ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα (την οποία έχετε σκουπίσει καλά) και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  6. Προσθέτουμε τα φιλεταρισμένα ψάρια, τα οποία έχουμε κόψει προηγουμένως σε κομμάτια των 6 εκατοστών περίπου και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  7. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 5 - 6 λεπτά, ώσπου να μαγειρευτούν τα ψάρια και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  8. Σερβίρουμε με κρουτόν από χωριάτικο ψωμί.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών