ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψωμάκια μπριόςΜπριός ψωμάκια (βίντεο)
15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπριός, αρχικά ζεσταίνουμε, σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, το νερό με το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  2. Δεν αφήνουμε το μείγμα να βράσει, θέλουμε μόνο να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό (πρέπει, δοκιμάζοντας με το δάχτυλό μας, να είναι ζεστό χωρίς να μας καίει).
  4. Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα αλευριού.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο), μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  6. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  7. Πλάθουμε τη ζύμη σε 12 στρογγυλά ψωμάκια, τα αραδιάζουμε στο ταψί, σε απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν, και τα καλύπτουμε με βαμβακερές πετσέτες.
  8. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  10. Ραντίζουμε τα μπαλάκια ζύμης με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα μπριός από τη Γαλλία.

Μυστικά

Τα βουτυράτα, αφράτα ψωμάκια, πλούσια, καθότι καμωμένα με ζάχαρη και αυγά, είναι ιδανικά για το πρωινό μας, αλειμμένα με καλό βούτυρο και αρωματικό μέλι ή με μια φρέσκια σπιτική μαρμελάδα. Είναι επίσης ταμάμ για πλούσια σάντουιτς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών