ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ΜανάκιΣκιουφιχτά με δίκταμο, λουίζα και ελαιόλαδο
20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε νησιώτικη μακαρονάδα με φουρνιστή ντομάτα και ξινοτύρι Νάξου, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, κόβουμε κάθε μία στα τέσσερα και αφαιρούμε τα σπόρια.
  3. Τις απλώνουμε σε ταψάκι, τις περιχύνουμε με 40 ml από το λάδι και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το θυμάρι και το σκόρδο.
  4. Ψήνουμε, τις ντομάτες, για 20 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  5. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  6. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τις ντομάτες, το λεμονόχορτο (αν βάλουμε), το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ελιές.
  7. Μοιράζουμε τη νησιώτικη μακαρονάδα με τη φουρνιστή ντομάτα σε πιάτα και ρίχνουμε από πάνω λίγο ξινοτύρι και λίγο βασιλικό.

Μυστικά

Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγάλη ποσότητα από τις ντομάτες, να τις ψήσουμε στους 90°C για 4 ώρες και μετά να τις φυλάξουμε σε λάδι, μέσα σε καλά κλεισμένο βάζο ,στο ψυγείο. Θα αναβαθμίσουν ένα απλό πιλάφι, βραστά λαχανικά, αλλά και όσπρια.

Απολαύστε τα ζυμαρικά σας με δροσερές ελληνικές μπίρες από τις φημισμένες μικροζυθοποιίες. Wheat India Pale Ale, Barrel aged με οινικό χαρακτήρα, θα σας ενθουσιάσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών