ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρεκάκια νηστίσιμα με σοκολάταΤσουρεκάκια νηστίσιμα με σοκολάτα
40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
5 ώρες και 45' αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 10'

Υλικά

Τεμάχια: 2

Γρήγορο προζύμι

Τσουρέκια

Διαδικασία

Γρήγορο προζύμι

  1. Για να φτιάξουμε τα νηστίσιμα τσουρέκια, ξεκινάμε με το προζύμι.
  2. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 45 λεπτά, μέχρι ο χυλός να διογκωθεί και να βγάλει φουσκάλες.

Τσουρέκια

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και το λάδι. Προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας το μαχλέπι, τη βανιλίνη και, τέλος, το γρήγορο προζύμι που ετοιμάσαμε.
  2. Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το καλύπτουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για 3 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Λαδώνουμε τις παλάμες μας και ζυμώνουμε το ζυμάρι σε καθαρή, επίπεδη επιφάνεια, για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να ξεφουσκώσει. Το χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια.
  4. Τα πλάθουμε σε κορδόνια και ανά τρία τα πλέκουμε σε δύο πλεξούδες. Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165-170°C. Αλείφουμε με λίγο νερό τα τσουρέκια, προσεκτικά για να μην τα τρυπήσουμε και ξεφουσκώσουν, και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  6. Τα ψήνουμε για 45-55 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών