Οι ντομάτες γεμίζονται με ένα απίθανο τυρένιο μείγμα από φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα και αρωματίζονται με δροσερό και μυρωδάτο πέστο βασιλικού. Σε αυτή την τόσο φίνα εκδοχή μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός πρωτότυπου ορεκτικού σε ένα γιορτινό τραπέζι.

30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 6 (ως ορεκτικό)

Διαδικασία

  1. Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπάκι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα. Τα καπάκια τα κρατάμε στην άκρη. Αλατίζουμε τις «κούπες» και τις αφήνουμε ανάποδα στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε (θα πρέπει να τις χωράει ακριβώς), μέχρι να τις χρειαστούμε. Λιώνουμε τη σάρκα τους στον πολυκόφτη και σουρώνουμε τον πολτό.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στο μπολ με τον σουρωμένο χυμό ντομάτας προσθέτουμε τα τυριά, αλατοπίπερο και τα 2/3 του πέστο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες.
  3. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε τα «καπάκια» στις ντομάτες και τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
  4. Τις σερβίρουμε χλιαρές, με το υπόλοιπο πέστο βασιλικού.

Μυστικά

*Πέστο βασιλικού με γραβιέρα και αμύγδαλα: Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 20 γρ. φύλλα βασιλικού, προτιμότερο πλατύφυλλου, με 1 σκελίδα σκόρδο και 30 γρ. αμύγδαλα λευκά. Ρίχνουμε σταδιακά 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών