Mεζές περιωπής για ούζο ή τσίπουρο! Ψήνουμε τις ντομάτες από την προηγούμενη ημέρα, για οικονομία χρόνου.
30'
προετοιμασία
6 ώρες μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 40-50Διαδικασία
- Για τους ντοματοκεφτέδες-αποκάλυψη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80° C.
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε 2 κιλά από τις ντομάτες για 30 δευτερόλεπτα και τις βάζουμε αμέσως σε λεκάνη με παγάκια.
- Τις κόβουμε στα 4 και πετάμε φλούδες, κοτσάνια και σπόρια.
- Τις βάζουμε σε μπολ με τα 50 ml ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση.
- Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι 1 φετούλα σκόρδο και ψήνουμε για 6 ώρες και από τις δύο πλευρές.
- Ξεφουρνίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
- Τρίβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, τις αλατίζουμε και τις σουρώνουμε καλά.
- Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Πλάθουμε σε κεφτεδάκια (αν το μείγμα είναι πιο υδαρές από όσο θέλουμε, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι).
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τo 1/3 του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Στο ποτήρι μας ένα Ασύρτικο Σαντορίνης.