ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα (ωραία του Τσιοτίνη με πελτέ)Φάβα με πελτέ
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: για 1 βάζο των 400 ml

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σπιτικό ντοματοπελτέ ξεκινάμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες.
  2. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον ομφαλό (το υποπράσινο σημείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντομάτας και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους.
  3. Βουτάμε κάθε ντομάτα σε νερό που κοχλάει για 15 δευτερόλεπτα.
  4. Αμέσως μετά τη βουτάμε μέσα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό, στο οποίο ιδεωδώς έχουμε βάλει και μερικά παγάκια.
  5. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη με το χέρι μας.
  6. Κόβουμε τις ντομάτες στα 4 και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια.
  7. Βάζουμε τα καθαρισμένα κομμάτια της ντομάτας στον πολυκόφτη (σε δόσεις) και τα πολτοποιούμε.
  8. Αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
  9. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη σπάτουλα.
  10. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
  11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.
  12. Αδειάζουμε σε ζεστό, αποστειρωμένο βάζο, απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και διατηρούμε για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο.

Μυστικά

Αν βρούμε, οι ιδανικές ντομάτες για τον πελτέ μας είναι τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης και οι καμπανούλες (πομοντόρι), που έχουν λιγότερο ποσοστό υγρασίας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών