ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτοματοσαλάτα με βασιλικό, παρμεζάνα και κρουτόνΝτοματοσαλάτα με βασιλικό, παρμεζάνα και κρουτόν«Στη σαλάτα αυτή δεν βάζω ελαιόλαδο. Θεωρώ πως είναι αρκετά λιπαρό το πασχαλινό μενού, και έτσι φτιάχνω χωρίς λάδι αυτή τη δροσερή και όξινη σαλάτα με το λάιμ. Ταιριάζει πολύ με όλα τα εδέσματα της ημέρας και κάθε της μπουκιά φρεσκάρει το στόμα», εξηγεί ο σεφ, που τα τελευταία χρόνια του αρέσει να μαγειρεύει μινιμαλιστικά, «με δυο τρία υλικά», όπως λέει ο ίδιος. Το μυστικό είναι ότι αφήνει τις ντομάτες με το αλάτι να βγάλουν τα ζουμιά τους, κι έτσι η γεύση τους πυκνώνει και γίνεται πιο μεστή.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για την χονδροκομμένη ντοματοσαλάτα με μυζήθρα, δυόσμο, βασιλικό και λάιμ ξεκινάμε και με ένα μαχαιράκι χαράζουμε χιαστί τη βάση κάθε ντομάτας.
  2. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεματίζουμε τις ντομάτες για 20 δευτερόλεπτα.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφαιρούμε (πανεύκολα) φλούδες και κοτσάνια.
  4. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αραδιάζουμε σε μονή στρώση σε ένα ταψί.
  5. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά έως 2 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Γέρνουμε το ταψί να φύγουν όλα τα υγρά που απέβαλαν οι ντομάτες και τις απλώνουμε σε μια πιατέλα.
  7. Τις περιχύνουμε με τον χυμό λάιμ και λίγο πριν σερβίρουμε σκορπίζουμε πάνω τους τα φύλλα μυρωδικών και το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών