ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαγιανάς κλασικός από την Πελοπόννησο με διάφορα μποστανικάΚαγιανάς: 10 μοναδικές συνταγές για το φαγητό-συνώνυμο του καλοκαιριού

Την έξτρα νοστιμιά δίνουν τα ψημένα στον φούρνο πολύχρωμα ντοματίνια (τα οποία, αν θέλουμε, μετά το ψήσιμο τα ξεφλουδίζουμε). Τα τυριά είναι προαιρετικά, αλλά τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα ντοματίνια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον καγιανά του 2023, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
  2. Κόβουμε τα μεγαλύτερα ντοματίνια στη μέση (συνήθως τα μαύρα) και αφήνουμε τα υπόλοιπα ολόκληρα. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί που να χωράει τα ντοματίνια σε μονή στρώση.
  3. Τα απλώνουμε στο ταψί, σκορπίζουμε το σκόρδο και αλατοπίπερο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  4. Ψήνουμε τα ντοματίνια για 40 λεπτά, μέχρι να μελώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν (αν θέλουμε, τα ξεφλουδίζουμε, η φλούδα αφαιρείται πολύ εύκολα).

Καγιανάς

  1. Παράλληλα, κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αν έχουν πολλά σπόρια, τα αφαιρούμε. Τις ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής και τις βάζουμε μαζί με τα ζουμάκια τους σε μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε ένα σκέτο μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε τις κομμένες ντομάτες με το ζουμί τους για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μελώσουν και να σωθούν τα πολλά υγρά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρώς, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  4. Προσθέτουμε τα μισά αυγά και ανακατεύουμε ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού με τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα υπόλοιπα αυγά και ψήνουμε για 30-40 δευτερόλεπτα το πολύ, ανακατεύοντας προσεκτικά με την ξύλινη κουτάλα μόνο τα ασπράδια, για να διαλυθούν και να ψηθούν, αφήνοντας όμως άθικτους τους κρόκους για να γίνουν «μάτια». Προσέχουμε να μην ψήσουμε παραπάνω, για να μη στεγνώσει ο καγιανάς.
  7. Ρίχνουμε τα τυριά και τον βασιλικό, ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να μη σπάσουμε τα «μάτια» και σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι.
  8. Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να λιώσουν τα τυριά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών