Ο Λευτέρης Λαζάρου ετοιμάζει έξοχα πιτάκια με σφολιάτα και «κιμά» γαρίδας που ετοιμάζουμε μόνοι μας εύκολα στον πολυκόφτη. Αρωματίζει τη γέμιση με έναν σοφό συνδυασμό αρωματικών: ξύσμα εσπεριδοειδών, πορτοκαλιού και μοσχολέμονου, εστραγκόν και μοσχοκάρυδο. Τις πίτες ετοιμάζει όπως τις αγγλικές κρεατόπιτες. Δείτε πώς στο masterclass που ακολουθεί. Την ακριβή δοσολογία των υλικών και τη συνοπτική περιγραφή της συνταγής θα τα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιτάκια με κολοκύθα και μυζήθραΠιτάκια με κολοκύθα και μυζήθρα

Βήμα βήμα οι γαριδόπιτες του Λευτέρη Λαζάρου

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών
Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τον κιμά γαρίδας και με το σύρμα χτυπάμε ελαφρώς για 1 λεπτό, μέχρι να «ξεχωρίσει» ο κιμάς. Δεν ανακατεύουμε, γιατί θα γίνει μια μάζα.

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξύσματα, το μοσχοκάρυδο, το εστραγκόν και αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά. (Δεν μας πειράζει που θα παραψηθούν οι γαρίδες, θέλουμε να γίνει ένα σπυρωτό μείγμα – έτσι και αλλιώς η νοστιμιά τους θα μείνει). Αποσύρουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά από τα υγρά του και να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών
Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών
Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε μια λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο σφολιάτας λίγο πιο λεπτό από ό,τι είναι. Με ένα κουπάτ κόβουμε 4 δίσκους σε μέγεθος τέτοιο (περίπου 12 εκ.) ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα στα φορμάκια. Κόβουμε επίσης 4 στρογγυλούς δίσκους (για καπάκι) με διάμετρο ίση με αυτή που έχουν τα φορμάκια.

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών
Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια και καλύπτουμε με τους δίσκους σφολιάτας τον πάτο και τα τοιχώματά τους. Μοιράζουμε τη γέμιση.

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών

Κλείνουμε με τα καπάκια ζύμης και πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τα πιτάκια από τις φόρμες.

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά γαρίδας και με το σύρμα χτυπάμε ελαφρώς για 1 λεπτό, μέχρι να «ξεχωρίσει» ο κιμάς.
  3. Δεν ανακατεύουμε, γιατί θα γίνει μια μάζα.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξύσματα, το μοσχοκάρυδο, το εστραγκόν και αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά. (Δεν μας πειράζει που θα παραψηθούν οι γαρίδες, θέλουμε να γίνει ένα σπυρωτό μείγμα - έτσι και αλλιώς η νοστιμιά τους θα μείνει).
  5. Αποσύρουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά από τα υγρά του και να κρυώσει ελαφρώς.
  6. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  8. Σε μια λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο σφολιάτας λίγο πιο λεπτό από ό,τι είναι.
  9. Με ένα κουπάτ κόβουμε 4 δίσκους σε μέγεθος τέτοιο (περίπου 12 εκ.) ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα στα φορμάκια.
  10. Κόβουμε επίσης 4 στρογγυλούς δίσκους (για καπάκι) με διάμετρο ίση με αυτή που έχουν τα φορμάκια.
  11. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια και καλύπτουμε με τους δίσκους σφολιάτας τον πάτο και τα τοιχώματά τους. Μοιράζουμε τη γέμιση.
  12. Κλείνουμε με τα καπάκια ζύμης και πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
  13. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
  14. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τα πιτάκια από τις φόρμες.

Μυστικά

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φόρμα για μάφιν - σε αυτή την περίπτωση θα φτιάξουμε λίγα περισσότερα πιτάκια.

Ανοίγουμε μια Μαντινεία ή έναν Ροδίτη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών