ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιτάκια κουρού με φέταΠιτάκια κουρού με φέτα
1 ώρα και 15' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 60

Για τη γέμιση

Για το φύλλο

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τα πιτάκια με κολοκύθα και μυζήθρα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά, αλλά να μη ροδίσει, και ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τις σταφίδες.
  2. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη μυζήθρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως.

Φύλλο

  1. Δουλεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ, με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Τη χωρίζουμε σε 15 κομμάτια βάρους περίπου 100 γρ. το καθένα.

Πιτάκια

  1. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε πολύ λεπτό φύλλο, με πάχος όχι μεγαλύτερο από 3-4 χλστ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες πλάτους 5 εκ. και μήκους περίπου 20 εκ.
  2. Τις λαδώνουμε και βάζουμε στην άκρη της μιας στενής πλευράς κάθε λωρίδας 1 κουτ. σούπας γέμιση. Διπλώνουμε διαδοχικά χιαστί, πιάνοντας τη μία γωνία του φύλλου και φέρνοντάς την απέναντι, ώστε να γίνει ένα τριγωνικό πιτάκι. Κολλάμε τις άκρες, βρέχοντάς τες με λίγο νερό.
  3. Υπολογίζουμε ότι κάθε μπαλάκι ζύμης μάς δίνει περίπου 4 λωρίδες, δηλαδή 4 πιτάκια, επομένως θα έχουμε γύρω στα 60 πιτάκια.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε δύο τρεις λαμαρίνες φούρνου με χαρτί ψησίματος. Αραδιάζουμε τα πιτάκια στις λαμαρίνες, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών