ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτέδες χοιροσφαΐσιοι: Η Μύκονος σε μια μπουκιάΚεφτέδες χοιροσφαΐσιοι: Η Μύκονος σε μια μπουκιά

Τραγανά έμεναν τα κεφτεδάκια, όση ώρα κι αν περνούσε, κι εμείς ακούγαμε προσηλωμένοι τους  ηλικιωμένους της Χώρας της Αμοργού και τον ιδιοκτήτη Χρήστο Βέργη να διηγούνται ιστορίες για το πώς έγινε τόσο διάσημο το μαγαζί του περίφημου Πάρβα, κατά κόσμον Δημήτρη Γιαννακού. «Σημείο συνάντησης ήταν πάντοτε αυτός ο καφενές, που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Γεράσιμο Ρήγα για την ταινία “Πάρβας, άγονη γραμμή”. Λειτουργεί από το 1966 κι είναι από τα πρώτα καπηλειά του νησιού, στην είσοδο της Χώρας. Εδώ πρωτομπήκε τηλέφωνο, εδώ στάθμευαν ο ψαράς και ο μανάβης, εδώ καλωσόριζαν τους τουρίστες του καλοκαιριού. Κιμπάρης άνθρωπος, γλεντζές ήταν ο Πάρβας, κι έπαιζε καλά το λαγούτο του. Ήταν δίδυμο με τον Γιώργο Νομικό, γνωστό και ως “Καζαντζίδη”» θυμάται ο τωρινός ιδιοκτήτης. Νικολέτα Μακρυωνίτου

20' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 8-10 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους διάσημους κεφτέδες του «Πάρβα», του καφενέ της Αμοργού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη φρυγανιά και το ψωμί.
  2. Ζυμώνουμε και μετά προσθέτουμε τη φρυγανιά και το ψωμί. Ξαναζυμώνουμε.
  3. Τα πλάθουμε τη στιγμή που πρόκειται να τα τηγανίσουμε (για να μη στεγνώσουν).
  4. Τα αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  5. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει τον πάτο κατά 3-4 εκ., σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  6. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Μια καλοφτιαγμένη ρετσίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών