Ο σεφ Μιχαήλ Χάσικος, ο οποίος μας έδωσε αυτή τη συνταγή, ακολουθεί τη σοφή οικιακή οικονομία που συναντάμε σε κάθε κρητικό σπίτι: μαγειρεύει με ντόπια υλικά από τον νομό του και ό,τι περισσεύει το κάνει σφουγγάτο. «Η πιο κλασική εκδοχή είναι με τα κολοκύθια και τις πατάτες», λέει. Στη συνταγή που μας δίνει, αλατίζει ελάχιστα τον ανθό, για να μη μαραθεί, και τον τηγανίζει πολύ γρήγορα, για να μην κλείσουν τα λουλούδια. Έτσι όπως θα είναι ανοιχτά, θα μπει το αυγό μέσα, το κάτω μέρος του σφουγγάτου θα είναι επίπεδο και το επάνω θα έχει τα λουλουδάκια που θα περισσεύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαυτερή πίτσα με πιπεριές, αυγά και σάλτσα σόγιαςΚαυτερή πίτσα με πιπεριές, αυγά και σάλτσα σόγιας
10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σφουγγάτο με κολοκυθανθούς και ανθότυρο, αρχικά αλατίζουμε ελαφρώς τους ανθούς των κολοκυθιών.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τα 3/4 του σκεύους.
  3. Σε μια λεκάνη βάζουμε λίγο νερό. Αλευρώνουμε ελαφρά τους ανθούς χωρίς να τους πιέζουμε και σπάσουν, τους βουτάμε γρήγορα μέσα στο νερό και αμέσως τους ρίχνουμε στο τηγάνι.
  4. Τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τους αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
  5. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, ίσα ίσα να σπάσει ο κρόκος, και τα αλατίζουμε.
  6. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 30 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ανθότυρο σε μικρά κομμάτια και, όταν αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα, στρώνουμε ομοιόμορφα τους ανθούς στο τηγάνι και ρίχνουμε τα αυγά και αλατοπίπερο.
  7. Όταν αρχίσει να σταθεροποιείται η ομελέτα, σηκώνουμε τις άκρες της με μια ξύλινη σπάτουλα και κουνώντας το τηγάνι κατευθύνουμε το ωμό αυγό να πάει από κάτω, να ακουμπήσει τον πάτο και να ψηθεί.
  8. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά στο μάτι χωρίς φωτιά. Προσοχή, δεν θέλουμε να στεγνώσει το σφουγγάτο.
  9. Σερβίρουμε, το σφουγγάτο με κολοκυθανθούς και ανθότυρο, πασπαλίζοντας με τον δυόσμο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών