Στην Κρήτη το λένε και «παλικάρια» ή «ψαροκόλυβα» ή «φωτοκόλυβα». Η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου μάς εξηγεί πώς εμπνεύστηκε αυτή την εκδοχή: «Τη συνταγή την έμαθα όταν ήρθα στην Κρήτη να σπουδάσω, δεν την έχουμε στην Πελοπόνησο (σ.σ. από όπου κατάγεται). Σε εκδρομές σε μοναστήρια του νησιού έβλεπα πως τα όσπρια συχνά τα σερβίρουν ως σαλάτα, φασόλια λευκά με μυρωδικά ή ρεβύθια. Μου άρεσε η ιδέα του οσπρίου με τους ξηρούς καρπούς, ένας δυνατός και νόστιμος συνδυασμός. Αποφάσισα να δοκιμάσω ένα πιάτο που θα τα περιέχει».

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε κατσαρολάκια με αλατισμένο νερό βράζουμε ανά είδος τα όσπρια (μαυρομάτικα, ρεβύθια, φακές) και το σιτάρι μέχρι να βράσουν αλλά να μη χυλώσουν ή μαλακώσουν πάρα πολύ.
  2. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά για τα μαυρομάτικα, 25-30 λεπτά για τις φακές και 1 ώρα για τα ρεβύθια και το σιτάρι.
  3. Στραγγίζουμε και ρίχνουμε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να μείνουν τα όσπρια και το σιτάρι τραγανά. Ξαναστραγγίζουμε και βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις φύτρες, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, το λάδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  5. Ραντίζουμε με την αγουρίδα ή το ξίδι και σερβίρουμε με τα φύλλα νεροκάρδαμου και την άγρια ρόκα.

Μυστικά

* Και τα δύο είδη ανήκουν στην κατηγορία των microgreens. Τα βρίσκουμε σε ενημερωμένα μανάβικα και deli. Αλλιώς, βάζουμε baby ρόκα ή μικρά φύλλα σαλατικών.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών