ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατοπιτάκια τηγανητά με γλυκό κουταλιού φράουλαΓαλατοπιτάκια τηγανητά με γλυκό κουταλιού φράουλα
45' προετοιμασία
15' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: για 6 ή 12

Γέμιση

Σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα pastei de nata (πορτοκαλέζικα γαλατοπιτάκια με άρωμα λεμονιού), ξεκινάμε με τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί ένα σκουρόχρωμο πυκνό σιρόπι (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει τους 170°C).
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ανακατεύουμε το γάλα με το κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθεί.
  5. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με σύρμα. Όταν ζεσταθεί καλά το γάλα, αλλά πριν πάρει βράση, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε μια πολύ μικρή ποσότητα από το καυτό μείγμα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα.
  6. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά και σε μικρές δόσεις το καυτό γάλα στα αυγά, λίγο λίγο, χτυπώντας πολύ καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα πυκνό και λείο (η διαδικασία θυμίζει το αυγολέμονο, με την αργή προσθήκη καυτού υγρού σε μείγμα αυγών).
  7. Προσθέτουμε και το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε μπολ.
  8. Γεμίζουμε με παγάκια και πολύ κρύο νερό ένα μεγάλο μπολ ή λεκανίτσα και εκεί μισοβυθίζουμε το μπολ με την κρέμα. Ανακατεύουμε την κρέμα για μερικά λεπτά, μέχρι να κρυώσει αρκετά – να τη νιώθουμε χλιαρή στα χείλη μας.
  9. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για μάφινς, με 6 μεγάλες ή 12 μικρότερες θήκες.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη σφολιάτα και την ανοίγουμε με τον πλάστη, έτσι ώστε να λεπτύνει πολύ, να φτάσει σε πάχος τα 2 χλστ.
  11. Με κουπάτ ή ένα φλιτζάνι ή μαχαίρι, κόβουμε 6 μεγάλους ή 12 μικρούς δίσκους σφολιάτας (ανάλογα με τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε), με διάμετρο μεγαλύτερη από τη διάμετρο των θηκών.
  12. Τοποθετούμε τα δισκάκια σφολιάτας στις θήκες, προσεκτικά, εφαρμόζοντάς τα και στα τοιχώματα κάθε θήκης (αυτό το κάνουμε με βρεγμένα χέρια για να μην κολλάει η ζύμη).
  13. Μοιράζουμε την κρέμα στις θήκες σφολιάτας, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 7 χλστ. από το χείλος (η κρέμα θα φουσκώσει στο ψήσιμο).
  14. Τοποθετούμε τη φόρμα στη σχάρα του φούρνου, σε σχετικά υψηλή θέση, και ψήνουμε για 10- 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι σφολιάτες (οι άκρες τους ίσως να «αρπάξουν» ελαφρώς, αλλά δεν μας ενοχλεί) και να καραμελώσει η επιφάνεια της κρέμας.
  15. Ξεφουρνίζουμε και ανασηκώνουμε προσεκτικά τα ταρτάκια από τις θήκες τους.
  16. Τα πασπαλίζουμε (αν θέλουμε) με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών