ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παστίτσιο
45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για 1 ταψί διαμέτρου 30 - 32 εκ.

Για το παστίτσιο

Για την αρωματική μπεσαμέλ

Για τον κιμά

Διαδικασία

Κιμάς

  1. Ετοιμάζουμε τον κιμά, όμως, αντί για σέλερι και καρότο, συμπληρώνουμε 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (στο σύνολο 4).
  2. Επίσης, μαζί με τη δάφνη και τα μπαχάρια βάζουμε 1 μικρό κομμάτι κανέλα (1 εκ.) και, αντί για λευκό κρασί, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και 1 κουτ. σούπας κόκκινο κρασόξιδο.

Μπεσαμέλ

  1. Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς, σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο (μέχρι να λιώσει) ή το ελαιόλαδο.
  2. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
  3. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για αρκετή ώρα. Στην αρχή σφίγγει, αλλά έπειτα από λίγο γίνεται μια ωραία κρέμα.
  4. Συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση και να μυρίσει ψημένο (όχι καμένο). Με το έντονο καβούρδισμα του αλευριού, η μπεσαμέλ δεν θα μυρίζει «αλευρίλα».
  5. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη.
  6. Ο αυγοδάρτης βοηθά στο να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και οι γρήγορες κινήσεις στο να γίνει το μείγμα λείο και κρεμώδες.
  7. Ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχει σβολιάσει στην αρχή, με το ανακάτεμα θα γίνει όσο βελούδινο πρέπει.
  8. Επαναφέρουμε στη φωτιά αν είναι πολύ υδαρής και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει.
  9. Αποσύρουμε (αν είναι στη φωτιά), προσθέτουμε το τυρί, τους 2 κρόκους, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Παστίτσιο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ανακατεύουμε με τα ασπράδια, που στο ψήσιμο θα τις «βοηθήσουν» να «κολλήσουν» μεταξύ τους.
  4. Ρίχνουμε τις πένες σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 - 32 εκ. (ή σε ένα ορθογώνιο, με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ.).
  5. Αδειάζουμε εκεί τον κιμά, μαζί με τα υγρά του, και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω στον κιμά με κουταλιές, τις οποίες απλώνουμε προσεχτικά.
  7. Προσοχή, δεν αδειάζουμε όλη την μπεσαμέλ μεμιάς στο ταψί, γιατί, καθώς δεν είναι μεγάλη η ποσότητα, όταν επιχειρήσουμε να την απλώσουμε, θα παρασύρει τον κιμά.
  8. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  9. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
  10. Σερβίρουμε το παστίτσιο ζεστό ή χλιαρό.

Ερυθρά κρασιά: Αγιωργίτικο, Γουμένισσα, Merlot, χαρμάνια με Cabernet Sauvignon.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.

Συνταγές με Ζυμαρικά

Συνταγές με Κιμάς

Συνταγές με Μακαρόνια

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών