30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τον κιμά

Για τη μπεσαμέλ

Διαδικασία

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το κρεμμύδι, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης, για περίπου 5-6 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι, το γαρίφαλο και τη δάφνη και κρατάμε το γάλα στην άκρη.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια πυκνή, μπεζ κρέμα.
  5. Πρέπει να ψηθεί το αλεύρι καλά, για να μη μυρίζει αλευρίλα μετά η μπεσαμέλ.
  6. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.

Κιμάς

  1. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά.
  3. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να «δέσει» η σάλτσα.

Παστίτσιο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Τα στραγγίζουμε, λαδώνουμε το ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
  4. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά και τέλος την μπεσαμέλ (είναι λεπτή στρώση και όχι, όπως συνηθίζεται, παχιά σαν «τούβλο»).
  5. Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά, έως ότου ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια.
  6. Ξεφουρνίζουμε το παστίτσιο, αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να «σταθεί», το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά

Μια ισορρποημένη συνταγή για παστίτσιο ιδιαίτερα γευστική και µε τρυφερή υφή. Ο σεφ, στην µπεσαµέλ βάζει κρεµµύδι και δάφνη, προσθήκες που γλυκαίνουν και αρωµατίζουν την κατά τα άλλα «επίπεδη» σάλτσα, στον κιµά χρησιµοποιεί ανατολίτικα µπαχαρικά, ενώ προτείνει µείγµα µοσχαρίσιου και αρνίσιου κιµά για τους µερακλήδες.

Συνταγές με Γάλα

Συνταγές με Ζυμαρικά

Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών