Πολλές οι συνταγές για παστίτσιο, όµως αξίζει να δοκιµάσετε την εκδοχή του σεφ Περικλή Κοσκινά, καθότι ισορροπηµένη, ιδιαίτερα γευστική και µε τρυφερή υφή.

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταψί περίπου 32 x 38 εκ., για 8 άτομα

Για τον κιμά

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Ο σεφ, στην µπεσαµέλ βάζει κρεµµύδι και δάφνη, προσθήκες που γλυκαίνουν και αρωµατίζουν την κατά τα άλλα «επίπεδη» σάλτσα, στον κιµά χρησιµοποιεί ανατολίτικα µπαχαρικά, ενώ προτείνει µείγµα µοσχαρίσιου και αρνίσιου κιµά για τους µερακλήδες.
  2. Μπεσαμέλ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το κρεμμύδι, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης, για περίπου 5 -6 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι, το γαρίφαλο και τη δάφνη και κρατάμε το γάλα στην άκρη.
  4. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  5. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια πυκνή, μπεζ κρέμα.
  6. Πρέπει να ψηθεί το αλεύρι καλά, για να μη μυρίζει αλευρίλα μετά η μπεσαμέλ.
  7. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε για περίπου 6 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.
  9. ΚιμάςΠαράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός.
  10. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά.
  11. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να «δέσει» η σάλτσα.
  12. ΠαστίτσιοΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  13. Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
  14. Τα στραγγίζουμε, λαδώνουμε το ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
  15. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά και τέλος την μπεσαμέλ (είναι λεπτή στρώση και όχι, όπως συνηθίζεται, παχιά σαν «τούβλο») και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, έως ότου ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια.
  16. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να «σταθεί», το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών