ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαστουρμαδοπιτάκια όπως τα φτιάχνουν στα Καραμανλίδικα του ΦάνηΠαστουρμαδοπιτάκια όπως τα φτιάχνουν στα Καραμανλίδικα του Φάνη
45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Για τη ζύμη

Για την επιφάνεια της πίτας

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τη παστουρμαδόπιτα εύκολη από την Κρήτη, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Βάζουμε τις φέτες παστουρμά τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβουμε κατά πλάτος σε λεπτές λωρίδες.
  3. Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το τυρί, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά και δουλεύουμε με τον γάντζο πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και ελαστικό ζυμάρι.
  3. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το ταψί.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Βάζουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο λαδόκολλα και το πιέζουμε με τις παλάμες μας (ή το περνάμε με μικρό, χοντρό πλάστη) για να ανοίξει σε φύλλο στρογγυλό, με διάμετρο περίπου 34 εκ.
  4. Όπως είναι με το χαρτί, το ανασηκώνουμε και το ακουμπάμε στο ταψί – θα καλύπτει και τα τοιχώματα.
  5. Απλώνουμε πάνω του τη γέμιση ομοιόμορφα.
  6. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης, με τον ίδιο τρόπο, σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού, μόνο που αυτή τη φορά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή πάνω στη γέμιση και αφαιρούμε από πάνω τη λαδόκολλα.
  7. Στριμώχνουμε τις άκρες του πάνω φύλλου στα τοιχώματα του ταψιού, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ελαιόλαδο (ή το γάλα) και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Τη σερβίρουμε κομμένη σε μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια, όταν γίνει χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών