40' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: για 1 μπαστούνι

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Διαλύουμε το αλάτι και τη μαγιά σε 60 ml κρύο νερό και αφήνουμε 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά όσο νερό χρειάζεται, ώστε να φτιάξουμε ένα σχετικά σκληρό ζυμάρι.
  3. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Πίτα

  1. Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο παραλληλόγραμμο φύλλο, περίπου 40 x 30 εκ. Αν μας περισσέψει ζυμάρι, το φυλάσσουμε στην κατάψυξη.
  2. Απλώνουμε στη μέση και κατά μήκος το κασέρι, τις φέτες παστουρμά και τις φέτες ντομάτας.
  3. Σκεπάζουμε διπλώνοντας από τις άκρες και κλείνουμε την πίτα. Σχηματίζουμε ένα μπαστούνι.
  4. Αλείφουμε με το αραιωμένο γιαούρτι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κασέρι και μαυροκούκι.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, για 15-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Μυστικά

Για να ενισχύσουμε τη γεύση του παστουρμά: σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε λίγο τσιμένι τριμμένο με λάδι και αλείφουμε με πινέλο την πίτα πριν την ψήσουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών