40'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: για 1 μπαστούνιΓια τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Διαλύουμε το αλάτι και τη μαγιά σε 60 ml κρύο νερό και αφήνουμε 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά όσο νερό χρειάζεται, ώστε να φτιάξουμε ένα σχετικά σκληρό ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Πίτα
- Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο παραλληλόγραμμο φύλλο, περίπου 40 x 30 εκ. Αν μας περισσέψει ζυμάρι, το φυλάσσουμε στην κατάψυξη.
- Απλώνουμε στη μέση και κατά μήκος το κασέρι, τις φέτες παστουρμά και τις φέτες ντομάτας.
- Σκεπάζουμε διπλώνοντας από τις άκρες και κλείνουμε την πίτα. Σχηματίζουμε ένα μπαστούνι.
- Αλείφουμε με το αραιωμένο γιαούρτι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κασέρι και μαυροκούκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, για 15-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Μυστικά
Για να ενισχύσουμε τη γεύση του παστουρμά: σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε λίγο τσιμένι τριμμένο με λάδι και αλείφουμε με πινέλο την πίτα πριν την ψήσουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.