Η τυρόπιτα της Πάτμου μοιάζει με μεγάλο λυχναράκι ή τάρτα. Κάθε σπίτι αλλά και κάθε φούρνος στο νησί συναγωνίζεται ποιος φτιάχνει την πιο αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη πατινιώτικη τυρόπιτα, την οποία αξίζει να πούμε ότι τη σερβίρουν είτε με καφέ είτε με τσίπουρο και ούζο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Πρόκειται για μια ανοιχτή τυρόπιτα, ψηλή και τσουπωτή, με παχιά βουτυρένια ζύμη που μοσχοβολά και μπόλικη γέμιση που λέγεται μπατούδο, φτιαγμένη από τουλάχιστον τρία τοπικά τυριά: το καλαθωτό, που είναι σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, το τουλουμοτύρι, που είναι μαλακό, πιπεράτο κατσικίσιο τυρί με κόκκους, που ωριμάζει στο τουλούμι, δηλαδή σε ασκό από δέρμα γίδινο, και τη νωπή ντόπια ξινομυζήθρα. Η γέμιση αρωματίζεται με ανθόνερο και, πριν ψηθεί, την πασπαλίζουν με κανέλα. Η σεφ μας δίνει εναλλακτικές για τα τυριά, καθώς εκτός νησιού είναι δύσκολο να τα βρει κανείς. Την πίτα αυτή συνήθως τη φτιάχνουν σε σχετικά μεγάλο μέγεθος αλλά και σε μικρότερα, που θυμίζουν τα κλασικά λυχναράκια.
