ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο αλά μιλανέζεΡιζότο αλά μιλανέζε: Ξέρετε την ιστορία του διάσημου πιάτου; Αν και το θεωρεί προαιρετικό, η Δωροθέα Μερκούρη που μας έδωσε τη συνταγή προσθέτει στο ριζότο θαλασσινών και λίγη σάλτσα ντομάτας, ίσα ίσα να κοκκινίσει ελαφρά. Ο ζωμός που μας προτείνει για να το ετοιμάσουμε είναι στ’ αλήθεια παιχνιδάκι. Μέχρι να συγκεντρώσουμε τα υλικά για το ριζότο, ο ζωμός που σιγοβράζει είναι σχεδόν έτοιμος.

 

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το ριζότο

Για τον ζωμό

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για να παρασκευάσουμε τον ζωμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε μαζί όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε πολύ καλά τη φωτιά και αφήνουμε τον ζωμό να σιγοβράζει πολύ απαλά μέχρι να τον χρειαστούμε.

Ριζότο

  1. Για το ριζότο θαλασσινών, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα με τα πεπεροντσίνι, το καλαμάρι και το χταπόδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  2. Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε την πασάτα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
  4. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα του, την οποία αφήνουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε στα θαλασσινά 1 κουτάλα της σούπας ζωμό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
  5. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις και ανακατεύουμε τακτικά.
  6. Προσθέτουμε την επόμενη δόση κάθε φορά που έχει απορροφηθεί η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα οστρακοειδή, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πετάμε όσα όστρακα δεν άνοιξαν (αφορά τα φρέσκα όστρακα).

Ένα Tempranillo.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών