
20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Πλένουμε καλά τα ψάρια και κόβουμε τα κεφάλια, χωρίς να τα πετάξουμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα νερό και αλάτι και το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε τα κεφάλια των ψαριών, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 12 - 15 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε τα ψάρια και τα κεφάλια και τα αφήνουμε όλα να κρυώσουν ελαφρώς.
- Πετάμε τα κεφάλια, ξεψαχνίζουμε τα ψάρια και βάζουμε τα ψαχνά σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε το ζουμί όπου βράσαμε τα ψάρια και το ξαναρίχνουμε στην καθαρή κατσαρόλα. Θα έχουν μείνει σχεδόν 2 λίτρα, αρκετά για τη συνέχεια της συνταγής.
- Ρίχνουμε στο ζουμί της κατσαρόλας τα καρότα, τις πατάτες, το πράσο, τη σελινόριζα, το σέλερι, την πιπεριά Φλωρίνης, το σκόρδο και τις φακές, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ζεσταίνουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και οι φακές, τόσο ώστε σχεδόν να διαλύονται (οι κόκκινες φακές βράζουν πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις καφετιές). Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Παίρνουμε τα στερεά υλικά από την κατσαρόλα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι, σε δόσεις) ή τα λιώνουμε μέσα στο σκεύος, με ραβδομπλέντερ, σε δόσεις, ρίχνοντας σε κάθε δόση και ζουμί από την κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού (μπορούμε να βάλουμε μικρότερη ποσότητα αν θέλουμε) και ανακατεύουμε. Η σούπα πρέπει να γίνει λεία και σχετικά υδαρής. Ρίχνουμε ξανά τη σούπα και τα ψαχνά στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν αποσύρουμε, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και σερβίρουμε.