ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεμώδης ψαρόσουπα λεμονάτη, με ανάμεικτα πιπέρια και θυμάριΚρεμώδης ψαρόσουπα λεμονάτη, με ανάμεικτα πιπέρια και θυμάρι

Αν θέλουμε, μπορούμε να δώσουμε περισσότερη νοστιμιά στο ζωμό προσθέτοντας 1 – 2 καβουράκια και 4 – 5 γαρίδες· ό,τι βρούμε, φτάνει να είναι ολόφρεσκα.

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τα ψάρια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τα αλατίζουμε. Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2½ λίτρα νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισοβράσουν. Τότε βάζουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, απλωμένα πάνω στα λαχανικά, και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
  2. Για να διαπιστώσουμε αν τα ψάρια είναι βρασμένα καλά, τραβάμε ένα πτερύγιο: αν βγαίνει εύκολα, τα ψάρια είναι έτοιμα. Με δύο τρυπητές κουτάλες τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Τα ξεψαχνίζουμε, βάζουμε τα ψαχνά στο κέντρο μιας πιατέλας και γύρω-γύρω τακτοποιούμε τα λαχανικά.
  3. Σουρώνουμε το ζουμί της κατσαρόλας, που πρέπει να είναι περίπου 1½ λίτρο ή λίγο περισσότερο, και το ξαναρίχνουμε στο σκεύος.
  4. Το ζεσταίνουμε και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα, μέχρι να γίνουν αφράτα. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για να ενωθούν καλά τα υλικά. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε αργά και προσεκτικά στο αυγολέμονο ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας. Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί πολύ, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Δεν σκεπάζουμε το σκεύος, για να μην «κόψει» το αυγολέμονο.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και συνοδεύουμε με τα ψάρια και τα λαχανικά της πιατέλας. Όποιος θέλει, μπορεί να βάλει στη σούπα του ψαχνά από το ψάρι και λαχανικά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών