ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτέδες μυρωδικών με κοπανισμένο τραχανάΚεφτέδες μυρωδικών με κοπανισμένο τραχανά

«Το σιρόν είναι ένα εμβληματικό ποντιακό, αυστηρά παραδοσιακό πιάτο με πολύ “βαρύ παρελθόν”», συμπληρώνει η Θεσσαλονικιά Αφροδίτη Γεωργιάδου που μας έδωσε τη συνταγή.

5' προετοιμασία
8' μαγείρεμα
Σύνολο: 13'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σιρόν με πασκιτάν και ξυγαλί βούτυρο, ξεκινάμε στερεώνοντας σε ένα ταψάκι όρθια τα σιρόν, κοντά το ένα στο άλλο, και τα περιχύνουμε με το βραστό νερό.
  2. Σκεπάζουμε το ταψάκι με μια πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος για 2 λεπτά, μέχρι τα σιρόν να απορροφήσουν το νερό και να μαλακώσουν είναι ζυμαρικά που δεν χρειάζονται βράσιμο.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε το πασκιτάν, το σκόρδο και αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με το σύρμα ή με πιρούνι, μέχρι το πασκιτάν να αραιώσει και να γίνει σαν ημίρρευστος χυλός.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ξυγαλί βούτυρο σε μέτρια φωτιά για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να λιώσει, να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα και να σταματήσει να τσιτσιρίζει (να «μιλάει», όπως λένε στον Πόντο). Προσέχουμε να μη σκουρύνει έντονα, γιατί θα πικρίσει. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
  5. Ξεσκεπάζουμε τα σιρόν και τα περιχύνουμε πρώτα με το πασκιτάν και στη συνέχεια με το καυτό ξυγαλί βούτυρο. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα. Το προτείνουμε γιατί ταιριάζει θαυμάσια. Σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

  • Σιρόν (ή Συρόν): Προψημένο ζυμαρικό, που πρώτα ανοίγεται σε πολύ λεπτό στρογγυλό φύλλο και στη συνέχεια κόβεται σε λωρίδες σαν τις παπαρδέλες, οι οποίες τυλίγονται η καθεμία σε ρολό και κόβονται, δίνοντας μικρά κυλινδρικά κομμάτια που ξηραίνονται σε ξυλόφουρνο. Δεν χρειάζονται βράσιμο, απλώς ολιγόλεπτο «λούσιμο» με καυτό νερό για να μαλακώσουν και είναι έτοιμα για σερβίρισμα με όποια σάλτσα θέλουμε, ιδανικά με αραιωμένο πασκιτάν.
  • Πασκιτάν: Προέρχεται από τις λέξεις «μπασκί», που σημαίνει πίεση, και«ταν», γιατί είναι υποπροϊόν του ταν (παραδοσιακό ρόφημα που μοιάζει με ξινόγαλο, αλλά προκύπτει από την επεξεργασία του γιαουρτιού). Όταν στραγγιστεί το ταν, προκύπτει πασκιτάν, ένα λευκό, μαλακό, ανάλατο τυρί με υπόξινη γεύση και γλυκύτητα που προκύπτει από τη ζύμωση. Διαλύεται τέλεια σε κρύο, χλιαρό ή καυτό νερό, χωρίς να σχηματίζει κομπαλάκια, δίνοντας μια κρέμα-σάλτσα λεία και απαλή με όποια πυκνότητα θέλουμε, ανάλογα με το πόσο νερό θα προσθέσουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών