ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικάΨάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά

Αυτός ο φοβερός μεζές, που φτιάχνεται στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο, είναι όπως φαίνεται μια συνήθης τακτική οικιακής οικονομίας. Τον έφτιαχναν συνήθως με σμαρίδες (μαύρες μαρίδες) ή κουτσομούρες και τον σέρβιραν μαζί με όσπρια ή χόρτα του βουνού. Η σάλτσα μοιάζει κάπως αραιή, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί στη συνέχεια αφενός θα σφίξει καθώς κρυώνει κι αφετέρου μέρος της θα απορροφηθεί από τα ψάρια.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ψάρια μαρινάτα, ξεκινάμε ρίχνοντας το το αλεύρι σε ένα ταψάκι και αλευρώνουμε καλά τα ψάρια, μέχρι να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα ψάρια σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν τραγανή κρούστα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.

Σάλτσα

  1. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το νερό, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το νερό με το αλεύρι και ανακατεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Την αδειάζουμε όπως είναι ζεστή στα τηγανισμένα ψάρια.
  3. Τα απολαμβάνουμε αμέσως ή τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
  4. Άλλωστε είναι ο καλύτερος τρόπος και για να διατηρήσουμε τα ψάρια αλλά και να μην πάνε χαμένα τα τηγανητά ψάρια που μας περίσσεψαν από την προηγούμενη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών