40'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το αρωματικό λάδι
Για τα λαχανικά
Διαδικασία
Αρωματικό λάδι
- Για να φτιάξουμε ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά, αρχικά βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να αρωματιστεί το λάδι.
Λαχανικά
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
- Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το λάδι.
- Ψήνουμε για 8-10 λεπτά σε ψηλή σκάλα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Όση ώρα κρυώνουν τα λαχανικά, ετοιμάζουμε τα ψάρια.
Ψάρια
- Αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις και προθερμαίνουμε στους 220° C.
- Απλώνουμε 2 λαδόκολλες σε μια λεία επιφάνεια.
- Στραγγίζουμε το λάδι και βάζουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου πάνω στις λαδόκολλες, μοιράζοντάς τα.
- Απλώνουμε τα ψάρια (2 φέτες ή 4 μικρά ψάρια) σε κάθε λαδόκολλα πάνω στο μυρωδικό και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε πάνω στο ψάρι την πιπεριά τσίλι και περιχύνουμε με το αρωματισμένο λάδι.
- Κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν πακετάκι για να μη βγει ο ατμός.
- Τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να είναι ζουμερό.
- Ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τις λαδόκολλες προσεκτικά (για να μην καούμε από τον ατμό).
Σερβίρισμα
- Κόβουμε τα ψημένα λαχανικά σε κύβους 2 εκ. και τα αδειάζουμε σε σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε τα ψάρια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τα υγρά της λαδόκολλας.
- Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε τα ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά.
Μυστικά
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: • Το αρωματισμένο λάδι. • Το δεντρολίβανο ως αρωματικό υπόστρωμα στο ψάρι. • Τα λαχανικά τα ψήνουμε σε χοντρές ροδέλες και, αφού ψηθούν, τα κόβουμε σε κυβάκια. Έτσι, μένουν τραγανά. • Ο συνδυασμός μυρωδικών, ελιών και σταφίδων. • Ο ανθός αλατιού που κρατάει «στο δόντι» και λιώνει υπέροχα στο στόμα.
Ένα φρέσκο Chardonnay, που δεν έχει περάσει από βαρέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.