45' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το αρωματικό λάδι

Για τα λαχανικά

Διαδικασία

Αρωματικό λάδι

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να αρωματιστεί το λάδι.

Λαχανικά

  1. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  2. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
  3. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε για 8-10 λεπτά σε ψηλή σκάλα, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όση ώρα κρυώνουν τα λαχανικά, ετοιμάζουμε τα ψάρια.

Ψάρια

  1. Αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις και προθερμαίνουμε στους 220° C.
  2. Απλώνουμε 2 λαδόκολλες σε μια λεία επιφάνεια.
  3. Στραγγίζουμε το λάδι και βάζουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου πάνω στις λαδόκολλες, μοιράζοντάς τα.
  4. Απλώνουμε τα ψάρια (2 φέτες ή 4 μικρά ψάρια) σε κάθε λαδόκολλα πάνω στο μυρωδικό και τα αλατοπιπερώνουμε.
  5. Βάζουμε πάνω στο ψάρι την πιπεριά τσίλι και περιχύνουμε με το αρωματισμένο λάδι.
  6. Κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν πακετάκι για να μη βγει ο ατμός, τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να είναι ζουμερό.
  7. Ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τις λαδόκολλες προσεκτικά (για να μην καούμε από τον ατμό).

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε τα ψημένα λαχανικά σε κύβους 2 εκ. και τα αδειάζουμε σε σαλατιέρα.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  3. Απλώνουμε τα ψάρια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τα υγρά της λαδόκολλας.
  4. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Μυστικά

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά:

  1. Το αρωματισμένο λάδι.
  2. Το δεντρολίβανο ως αρωματικό υπόστρωμα στο ψάρι.
  3. Τα λαχανικά τα ψήνουμε σε χοντρές ροδέλες και, αφού ψηθούν, τα κόβουμε σε κυβάκια. Έτσι, μένουν τραγανά.
  4. Ο συνδυασμός μυρωδικών, ελιών και σταφίδων.
  5. Ο ανθός αλατιού που κρατάει «στο δόντι» και λιώνει υπέροχα στο στόμα.

Στο ποτήρι μας ένα φρέσκο Chardonnay, που δεν έχει περάσει από βαρέλι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών