ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦέτες ψαριού αχνιστές με σάλτσα γαρίδαςΦέτες ψαριού αχνιστές με σάλτσα γαρίδας
40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το αρωματικό λάδι

Για τα λαχανικά

Διαδικασία

Αρωματικό λάδι

  1. Για να φτιάξουμε ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά, αρχικά βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να αρωματιστεί το λάδι.

Λαχανικά

  1. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  2. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  3. Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
  4. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το λάδι.
  5. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά σε ψηλή σκάλα, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Όση ώρα κρυώνουν τα λαχανικά, ετοιμάζουμε τα ψάρια.

Ψάρια

  1. Αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις και προθερμαίνουμε στους 220° C.
  2. Απλώνουμε 2 λαδόκολλες σε μια λεία επιφάνεια.
  3. Στραγγίζουμε το λάδι και βάζουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου πάνω στις λαδόκολλες, μοιράζοντάς τα.
  4. Απλώνουμε τα ψάρια (2 φέτες ή 4 μικρά ψάρια) σε κάθε λαδόκολλα πάνω στο μυρωδικό και τα αλατοπιπερώνουμε.
  5. Βάζουμε πάνω στο ψάρι την πιπεριά τσίλι και περιχύνουμε με το αρωματισμένο λάδι.
  6. Κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν πακετάκι για να μη βγει ο ατμός.
  7. Τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να είναι ζουμερό.
  8. Ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τις λαδόκολλες προσεκτικά (για να μην καούμε από τον ατμό).

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε τα ψημένα λαχανικά σε κύβους 2 εκ. και τα αδειάζουμε σε σαλατιέρα.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  3. Απλώνουμε τα ψάρια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τα υγρά της λαδόκολλας.
  4. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε τα ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά.

Μυστικά

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: • Το αρωματισμένο λάδι. • Το δεντρολίβανο ως αρωματικό υπόστρωμα στο ψάρι. • Τα λαχανικά τα ψήνουμε σε χοντρές ροδέλες και, αφού ψηθούν, τα κόβουμε σε κυβάκια. Έτσι, μένουν τραγανά. • Ο συνδυασμός μυρωδικών, ελιών και σταφίδων. • Ο ανθός αλατιού που κρατάει «στο δόντι» και λιώνει υπέροχα στο στόμα.

Ένα φρέσκο Chardonnay, που δεν έχει περάσει από βαρέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT