Σε μια χώρα όπως η Ιταλία, όπου σχεδόν κάθε περιοχή έχει και μια ακτογραμμή, δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το ότι υπάρχουν τόσες παραλλαγές αυτής της σούπας όσα και ψάρια στη θάλασσα. Αυτή η συνταγή προτείνει μερικά ψάρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά προτιμότερο είναι να ρωτήσουμε τον ιχθυοπώλη μας τι έχει φρέσκο εκείνη τη μέρα.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τον ζωμό ψαριού

Για τα crostini

Διαδικασία

  1. Για τον ζωµό: Βάζουµε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε νερό τόσο ώστε ίσα να τα καλύπτει. Τα αφήνουµε να σιγοβράσουν, σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά, αφαιρώντας τακτικά τον αφρό από την επιφάνεια. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το καρότο και τα κοτσάνια από τον µαϊντανό και συνεχίζουµε το βράσιµο για άλλα 20 λεπτά. Σουρώνουµε µε λεπτό σουρωτήρι και κρατάµε 1,5 λίτρο ζωµό. Αν ο ζωµός είναι λιγότερος, προσθέτουµε λίγο νερό· αν είναι περισσότερος, ξαναβάζουµε τον ζωµό που σουρώσαµε στην κατσαρόλα και σιγοβράζουµε µέχρι να µειωθεί στο 1,5 λίτρο.
  2. Σε µια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο και τα φύλλα µαϊντανού σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν, αλλά να µην πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε το πιπέρι καγιέν, τη µαραθόριζα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουµε το κρασί, δυναµώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε 2-3 λεπτά, να εξατµιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουµε τις ντοµάτες, τον ζωµό ψαριού, ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά.
  3. Προσθέτουµε το καλαµάρι και τα φιλέτα ψαριού και βράζουµε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουµε τα χτένια, τις γαρίδες και αλατοπίπερο και σιγοβράζουµε για άλλα 2-3 λεπτά. Αποσύρουµε από τη φωτιά.
  4. Για τα Crostini: Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε ένα µεγάλο τηγάνι, σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τις φέτες ψωµιού και τις τηγανίζουµε για περίπου 4 λεπτά και από τις δύο πλευρές, µέχρι να χρυσίσουν. Βάζουµε από µία φέτα ψωµί σε τέσσερα ζεστά µπολ σερβιρίσµατος. Προσθέτουµε τη σούπα και σερβίρουµε αµέσως.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών