20'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για την αγγουροσαλάτα
Διαδικασία
- Βάζουμε τα φιλέτα του σολομού σε μια επιφάνεια κοπής, με το δέρμα από πάνω. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνουμε σχισμές βάθους περίπου 1εκ. κατά μήκος του φιλέτου.
- Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο ξύσμα λεμονιού στις σχισμές που δημιουργήσαμε. Το ξύσμα που θα μας περισσέψει το κρατάμε για τη σαλάτα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα φιλέτα με το δέρμα από κάτω για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα.
- Γυρίζουμε τα φιλέτα και ψήνουμε και από την άλλη μεριά για περίπου 1 – 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Ελέγχουμε ένα φιλέτο αν έχει γίνει στο εσωτερικό του και, αν χρειαστεί, παρατείνουμε το χρόνο ψησίματος, γυρίζοντας τα ακόμα μια φορά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το ψάρι στα πιάτα.
Αγγουρογιαουρτοσαλάτα
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αγγούρι με το γιαούρτι, την πιπεριά, τον άνηθο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
- Συνοδεύουμε τα φιλέτα με τη σαλάτα.
Τι πίνουμε: Θέλουμε οξύτητα και αρωματική ένταση. Τι θα λέγατε για ένα βορειοελλαδίτικο Ασύρτικο;