ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβύθια φουρνιστά με κολοκύθαΡεβύθια φουρνιστά με κολοκύθα Λιτός τίτλος, όσο λιτό και απλό είναι και το μαγείρεμα του φαγητού αυτού. Πρόκειται για μια απλή ρεβιθάδα, που τις περισσότερες φορές έπαιζε τον ρόλο του πρώτου πιάτου σε ένα καλό περγαμηνό γεύμα. Έχει όμως τη φροντίδα του, κυρίως το ξεφλούδισμα των ρεβυθιών μετά το μούλιασμά τους.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
12 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη ρεβυθάδα αρχικά στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβύθια, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη 20-30 λεπτά.
  2. Έπειτα τα τρίβουμε απαλά πάνω σε μια καθαρή, νοτισμένη μεγάλη πετσέτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό: τα ρεβύθια, ως πιο βαριά, πάνε στον πάτο της λεκάνης, ενώ τα φλούδια θα ανέβουν στην επιφάνεια, από την οποία τα απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
  3. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα αποφλοιωμένα ρεβύθια, για να απομακρυνθεί εντελώς η σόδα, και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε νερό κρύο που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα το πολύ, ώστε να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη διαλύονται.
  6. Ελάχιστα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μυρωδικό και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  7. Μεταφέρουμε τη ρεβυθάδα σε σουπιέρα ή σε μεγάλο μπολ, διακοσμούμε με φρέσκα μυρωδικά, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών