Στο τέλος προσθέτουμε μπόλικη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Ή μήπως να πρωτοτυπήσουμε με λίγο κατίκι;

15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι (ή το βούτυρο μέχρι να λιώσει) και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2 λεπτά), αλατίζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό (ή το νερό) σιγά-σιγά με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς και μόλις απορροφάται κάθε δόση, προσθέτουμε την επόμενη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Η σταδιακή προσθήκη ζωμού και το συνεχές ανακάτεμα θα εξασφαλίσουν ένα ριζότο σωστά χυλωμένο, όμως με τους κόκους του ρυζιού να κρατάνε απολαυστικά στο δόντι.
  3. Η διαδικασία από την αρχή του μαγειρέματος θα πάρει περί τα 20-25 λεπτά. Δοκιμάζουμε για να δούμε αν έγινε. Στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (ή βούτυρο), το ξύσμα και όσο από το χυμό του λεμονιού θέλουμε, το τυρί (2-3 κουταλιές παρμεζάνα ή 1-2 κουταλιές κατίκι, που θα κοντράρει ωραία το αμυλώδες του ριζότο) και αλάτι και ανακατεύουμε ζωηρά. Πασπαλίζουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο πιάτο επιπλέον τυρί.
  4. *Συμβουλή: Αντί για μυρώνια, καυκαλήθρες και σπανάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μείγμα από μυρωδικά και γλυκά χόρτα της αρεσκείας μας, όπως για παράδειγμα, μαϊντανό και άνηθο, σπανάκι και μάραθο ή άνηθο, σέσκουλα και μαϊντανό κ.λπ.
  5. Συνοδεύουμε με: Το ριζότο είναι ένα χορταστικό πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο συνοδεία μιας φρέσκιας, πράσινης σαλάτας. Μπορούμε, όμως, να το σερβίρουμε και ως εναρκτήριο πιάτο ενός επίσημου καλέσματος, όμως τότε αρκεί για να χορτάσει άνετα 6 άτομα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών