ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨητά μήλα με χαλβάΨητά μήλα με χαλβά
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 8 ως ορεκτικό

Διαδικασία

  1. Για τα ροδάκινα ψητά, γεμιστά με μελίχλωρο Λήμνου και σύγλινο, κόβουμε προσεκτικά τα ροδάκινα στη μέση και πετάμε τα κουκούτσια και τυχόν σκληρές ίνες από το κέντρο.
  2. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε ένα μικρό μέρος από τη σάρκα κάθε κομματιού (αφήνουμε ένα σχετικά παχύ τοίχωμα) και την ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σάρκα και το σύγλινο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να σοταριστούν ελαφρώς στο λίπος που θα βγάλει το αλλαντικό.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και τακτοποιούμε εκεί όλα τα κομμένα ροδάκινα, κοντά κοντά μεταξύ τους και σε μονή στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  7. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά και βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε.
  8. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα ροδάκινων-σύγλινου, τα τυριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την καυτερή πιπερίτσα ή το μπούκοβο, τον χυμό, το ξύσμα, τα φιστίκια, το μυρωδικό, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  9. Γεμίζουμε τα ροδάκινα με το μείγμα και τα ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η γέμιση.
  10. Μεταφέρουμε τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε το καθένα με λίγο ωμό ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με τις κομμένες φέτες λάιμ, για να στύψει ο καθένας όσο θέλει πάνω από τα φρούτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Άρθρα και Συνταγές με Ροδάκινο

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών