20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 8 ως ορεκτικόΔιαδικασία
- Για τα ροδάκινα ψητά, γεμιστά με μελίχλωρο Λήμνου και σύγλινο, κόβουμε προσεκτικά τα ροδάκινα στη μέση και πετάμε τα κουκούτσια και τυχόν σκληρές ίνες από το κέντρο.
- Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε ένα μικρό μέρος από τη σάρκα κάθε κομματιού (αφήνουμε ένα σχετικά παχύ τοίχωμα) και την ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σάρκα και το σύγλινο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να σοταριστούν ελαφρώς στο λίπος που θα βγάλει το αλλαντικό.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και τακτοποιούμε εκεί όλα τα κομμένα ροδάκινα, κοντά κοντά μεταξύ τους και σε μονή στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Τα ψήνουμε για 10 λεπτά και βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα ροδάκινων-σύγλινου, τα τυριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την καυτερή πιπερίτσα ή το μπούκοβο, τον χυμό, το ξύσμα, τα φιστίκια, το μυρωδικό, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Γεμίζουμε τα ροδάκινα με το μείγμα και τα ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η γέμιση.
- Μεταφέρουμε τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε το καθένα με λίγο ωμό ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με τις κομμένες φέτες λάιμ, για να στύψει ο καθένας όσο θέλει πάνω από τα φρούτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.