20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σελινάτο χοιρινό, κοκκινιστό, αρχικά σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα κλωνάρια του σέλερι και τα βράζουμε για 10 - 12 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα χοντροκόβουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει το κρέας.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, το γαρίφαλο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Ρίχνουμε τα κοτσάνια του σέλερι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε και τα φύλλα του σέλερι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.