
15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Επειδή είναι σκληρόφλουδη η σελινόριζα, μπορούμε να την καθαρίσουμε χρησιμοποιώντας ένα γερό ξεφλουδιστήρι (peeler) πατάτας.
- Εναλλακτικά, την βάζουμε στο ξύλο κοπής και την καθαρίζουμε με μεγάλο μαχαίρι με φορά από το κοτσάνι προς τη βάση, όπως καθαρίζουμε τον ανανά.
- Πλένουμε τη σελινόριζα, την σκουπίζουμε και την τρίβουμε στον τρίφτη (ψιλό ή χονδρό, είναι θέμα γούστου).
- Την περιχύνουμε με το λεμόνι για να μη μαυρίσει.
- Βάζουμε τους κρόκους από τα σφιχτά αυγά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τη μουστάρδα και λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν καλά.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά, σε σιγανή ροή το λάδι από το άνοιγμα του μπλέντερ και στο τέλος το ξίδι μέχρι να γίνει μια ωραία, αφράτη μαγιονέζα.
- Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με την τριμμένη σελινόριζα, διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλατοπίπερο, την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να μαριναριστεί, και σερβίρουμε.
- Συμβουλή: Το πιάτο αυτό είναι ένα ιδιότυπο ορεκτικό-σαλάτα-συνοδευτικό-κονδιμέντο, τυπική συνταγή της γαλλικής λαϊκής κουζίνας, με γευστική ένταση, ιδανικό για συνοδεία κρύων κρεάτων, σφιχτών αυγών, βραστών λαχανικών και βραστής πατάτας.