ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣφουγγάτο με μπάμιες, ντομάτα και δυόσμοΣφουγγάτο κυκλαδίτικο με μπάμιες, ντομάτα και δυόσμο

Στο οδοιπορικό του «Γ» στα καφενεία της Κρήτης μάθαμε ότι τα χόρτα στην Κρήτη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: «τσιγαριαστά» και «βραστερά». Τα πρώτα είναι ιδανικά – όπως το λέει η λέξη– για τσιγάρισμα, με ή άνευ ντομάτας. Είναι χόρτα άγρια και συνήθως χειμωνικά, μαζεμένα με το χέρι, που τα καθαρίζουν, τα πλένουν, τα στραγγίζουν καλά και φυλάσσουν μια καλή ποσότητα στην κατάψυξη, για να τα έχουν όλο τον χρόνο. Τα βρουβάσταχα, ας πούμε, δηλαδή τα βρουβοβλάσταρα πριν βγάλουν τα κίτρινα ανθάκια τους, ένα από αυτά τα χόρτα με τραχιά πικράδα αλλά και έντονη νοστιμιά, είναι ένα χορταράκι ό,τι πρέπει για τσιγαριαστό. Τα βλίτα, πάλι, είναι – όπως υποστηρίζει– χόρτο «βραστερό» που δεν κάνει για τσιγαριαστό ούτε μπαίνει στο σφουγγάτο, γιατί θα βγάλει το νερό του στο λάδι. Είναι χόρτα «βραστερά» και γίνονται σαλάτα, με κολοκυθάκια και πατάτες. Για το σφουγγάτο θα βάλουμε είτε βρουβοβλάσταρα (αν τύχει και έχουμε συντηρήσει από την άνοιξη) είτε κολοκυθοανθούς ή ακόμη και αμπελοφάσουλα.

10' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σφουγγάτο με χόρτα, ξεκινάμε αν χρησιμοποιήσουμε βρουβοβλάσταρα και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πιο σκληρά τμήματα του κοτσανιού τους.
  2. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα σε σουρωτήρι. Αν χρειάζεται, τα στύβουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να απομακρύνουμε όσο νερό έχουν κρατήσει.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τα βρουβοβλάσταρα για 4-5 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά και να μαλακώσουν κι άλλο. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ, μαζί με αλάτι και πιπέρι, και τα αδειάζουμε στο τηγάνι.
  4. Ψήνουμε το σφουγγάτο μέχρι να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά η κάτω πλευρά.
  5. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι και αναποδογυρίζουμε το σκεύος με γρήγορη αλλά σταθερή κίνηση, ώστε να τουμπάρει πάνω στο καπάκι η ωμή πλευρά του σφουγγάτου και η ψημένη να βρεθεί από πάνω.
  6. Τώρα αφήνουμε το σφουγγάτο να γλιστρήσει μέσα στο τηγάνι, με την ωμή πλευρά προς τα κάτω, και ψήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και αυτή.
  7. Αν φτιάξουμε το σφουγγάτο με κολοκυθοανθούς, τους σοτάρουμε απευθείας στο ελαιόλαδο (χωρίς φυσικά να τους ζεματίσουμε) και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτήν που περιγράψαμε πιο πάνω.
  8. Σερβίρουμε το σφουγγάτο ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών