Για όσο ακόμα βρίσκουμε τις μπάμιες φρέσκιες και τρυφερές στον πάγκο της λαϊκής, τις προμηθευόμαστε για ένα πεντανόστιμο σφουγγάτο.
20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για το σφουγγάτο με μπάμιες, ντομάτα και δυόσμο, βάζουμε τις μπάμιες σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις μπάμιες για περίπου 10 - 12 λεπτά, για να στεγνώσουν και να μη βγάλουν πολλή βλέννα στο φαγητό.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 - 4 λεπτά, έως ότου μαλακώσει λίγο.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
- Αν δεν έχουν μαλακώσει οι μπάμιες, προσθέτουμε 2 - 3 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε, αποσύρουμε και αδειάζουμε τις μπάμιες με τη σάλτσα σε ένα μέτριο ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Αδειάζουμε τα αυγά πάνω από τις μπάμιες, ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να σφίξει το σφουγγάτο και να ροδίσει στην επιφάνεια.