Σε μια κτηνοτροφική περιοχή, ανέκαθεν ήταν εύκολο να το παρασκευάσουν, ωστόσο είναι γιορτινό φαγητό. Πολλές φορές το έφτιαχναν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Τη συνταγή μαγείρεψε η κυρία Φανή Ζαμπακίκα Παλιού από τον Τύρναβο.
40'
προετοιμασία
1 ώρα και 50' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σιρντένια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε καλά, σε ένα βαθύ μπολ, όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Ανοίγουμε το στόμιο του στομαχιού και με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο στομάχι και τη σπρώχνουμε προς τη μια άκρη.
- Επειδή το στομάχι είναι τρυφερό και μπορεί να σχιστεί στο ψήσιμο, δεν το γεμίζουμε πάρα πολύ, αλλά τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος αραιά. Η διαδικασία είναι εύκολη, καθώς το άνοιγμα του στομαχιού είναι μεγάλο και χωράει άνετα να μπει το κουτάλι.
- Ράβουμε, προσεκτικά, στις άκρες με κλωστή για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Βάζουμε τα γεμισμένα στομάχια σε ένα ταψί που να τα χωράει άνετα.
- Προσθέτουμε τα 50 ml ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και νερό περίπου 3 εκ. από τον πάτο του ταψιού.
- Ψήνουμε χωρίς να τα σκεπάσουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα σιρντένια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.