ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια σε στάκαΣιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια σε στάκα

Όσο αργές ήταν οι κινήσεις της κυρα-Παναγιώτας καθώς ετοίμαζε τα αυγά με τη στάκα, τόσο γοργά δούλευαν τα δάχτυλά της σαν ραπτομηχανή καθώς έκοβε τα σκιφιστά («σκιφίζω» σημαίνει «τρίβω»), όπως είναι στην ντοπιολαλιά του χωριού της τα χοντρουλά σκιουφιχτά ζυμαρικά της Κρήτης, πάνω σε ένα αρχαίο ξύλινο τραπέζι με λεία επιφάνεια, που είναι «το μόνο στο οποίο γίνεται σωστά η δουλειά», όπως μας είπε. Με λίγη εξάσκηση φτιάχνονται εύκολα, αλλά θέλουν υπομονή στο μαγείρεμα, γιατί χρειάζονται πάνω από μία ώρα για να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά και με ανακάτεμα στην αρχή για να μην κολλήσουν. «Δεν είναι όπως τα άλλα μακαρόνια», λέει η κυρα-Παναγιώτα. Συνήθως σερβίρονται ζουμερά, μαζί με λίγο από το χυλωμένο νερό του βρασμού τους και καμένο βούτυρο. Σε άλλους αρέσουν με τριμμένο ξερό τυρί και σε άλλους με αφράτο ξύγαλο, το αλοιφώδες ΠΟΠ τυρί της Σητείας, που το προσθέτουν στο πιάτο τους και το ανακατεύουν μαζί με τα σκιουφιχτά. Ωραίες και οι δύο εκδοχές, αλλά βρίσκω πιο ενδιαφέρουσα και πολύ καλοκαιρινή τη δεύτερη, με το δροσερό ξύγαλο. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Σκιφιστά (σκιουφιχτά ζυμαρικά) με βούτυρο και ξύγαλοΣκιφιστά (σκιουφιχτά ζυμαρικά) με βούτυρο και ξύγαλοΣκιφιστά (σκιουφιχτά ζυμαρικά) με βούτυρο και ξύγαλο

 

40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 2 ώρες και 10'

Υλικά

Βάρος: για περίπου 1.500 γρ. ζυμαρικά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σκιφιστά (σκιουφιχτά ζυμαρικά) με βούτυρο και ξύγαλο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια λεκάνη το αλεύρι με το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι – προσθέτουμε το νερό σταδιακά, αναλόγως του πόσο «ζητάει» το αλεύρι.
  2. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με πετσέτα για μισή ώρα και στη συνέχεια παίρνουμε μπάλες ζύμης σε μέγεθος που να χωράει στην παλάμη μας και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια τις ρολάρουμε και τις πλάθουμε με τα χέρια μας σε μακρουλά κορδόνια πάχους περίπου όσο ένα δάχτυλο.
  3. Κόβουμε την άκρη του μπαστουνιού σε μήκος περίπου 2 εκ. και με τα τρία μεσαία δάχτυλα το πατάμε στο κέντρο του, τραβώντας το και τσουλώντας το προς το μέρος μας για να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό σχήμα του σκιουφιχτού, που ας πούμε μοιάζει κάπως με θαλασσινό κοχύλι.
  4. Απλώνουμε τα σκιουφιχτά σε ένα αλευρωμένο ταψί, τα ανακατεύουμε να αλευρωθούν ολόγυρα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στο ψυγείο ξεσκέπαστα για 1-2 ημέρες.
  5. Στη συνέχεια, αν δεν τα μαγειρέψουμε αμέσως, τα μοιράζουμε σε σακουλάκια τροφίμων και τα φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε, τα ρίχνουμε όπως είναι παγωμένα στο βραστό νερό.
  6. Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα τα σκιουφιχτά να βράσουν για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να τα δοκιμάσουμε και να δούμε ότι έχουν γίνει.
  7. Μπορούμε είτε να τα σερβίρουμε ζουμερά με λίγα από τα υγρά του βρασμού τους είτε να τα στραγγίσουμε, όπως κάνουμε με τα μακαρόνια: Με κουτάλα σουρωτή τα σερβίρουμε σε πιάτα και τα περιχύνουμε με καυτό λιωμένο βούτυρο. Τα σερβίρουμε με τριμμένο τυρί ή/και με ξύγαλο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών