ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕξαίσιο σουφλέ με ανεβατό, γαλοτύρι και μπόλικο δυόσμοΣουφλέ με ανεβατό, γαλοτύρι και μπόλικο δυόσμο

Πάτε λίγο πίσω στις δεκαετίες ’70 και ’80. Θυμάστε πάρτι ή μπουφέ χωρίς σουφλέ; Όχι βέβαια. Φυσικά, δεν μιλάμε για το κλασικό, γαλλικό, φουσκωτό σουφλέ, αλλά για το σουφλέ το ελληνικό, του φούρνου, με μικρού μεγέθους ζυμαρικά, ανακατεμένα με τυριά που λιώνουν, κρέμα γάλακτος, ζαμπονάκι ζβαν και άλλες αμαρτωλές λιχουδιές που συμπλήρωναν τη συνταγή. Το όλον ψήνεται σε πυρέξ και σερβίρεται στα πιάτα με μεγάλο κουτάλι, όσο στην τηλεόραση παίζουν οι Σκληροί του Μαϊάμι, η παλιά σειρά, η ορθόδοξη.

 

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το σουφλέ σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για 4-5 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  4. Αλείφουμε με το βούτυρο ένα μέτριου μεγέθους βαθύ πυρέξ.
  5. Ρίχνουμε στο σκεύος τα ζυμαρικά, τα αλλαντικά και τα τυριά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  6. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και αλατοπίπερο.
  8. Περιχύνουμε αργά το μείγμα του πυρέξ και φουρνίζουμε.
  9. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να δέσει το υγρό μείγμα και να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  10. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό, όχι καυτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT