20'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σούπα αυγολέμονο με όρνιθα, χοιρινό κότσι και αρνί, ξεκινάμε ρίχνοντας σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα κρεατικά και τα βράζουμε για 4 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε 4 λίτρα φρέσκο νερό και όλα τα κρέατα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά για όσο χρειάζεται.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τα κομμάτια της όρνιθας και συνεχίζουμε το βράσιμο των υπόλοιπων κρεατικών για άλλα 30 λεπτά. Αφήνουμε τα κρεατικά σε μια πιατέλα.
- Σουρώνουμε τον ζωμό, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο
- Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα (δεν πρέπει να σχηματιστούν σφιχτές κορφές).
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι μέχρι να αφρατέψουν. Τους ρίχνουμε σταδιακά στη μαρέγκα, ανακατεύοντας για να ενωθούν.
- Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά και σε αργή ροή όσο περισσότερο καυτό ζωμό από τη σούπα μπορούμε, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί.
- Το αδειάσουμε στην κατσαρόλα μεμιάς, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί στη σούπα.
- Ρίχνουμε αλατοπίπερο κατά βούληση, πάντα ανακατεύοντας, και σερβίρουμε αμέσως σε σουπιέρα.
- Πασπαλίζουμε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σερβίρουμε τα κρεατικά σε πιατέλα, αλατοπιπερώνουμε και, αν θέλουμε, τα ραντίζουμε με καλό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.