Ανατολίτικη σούπα, γευστική, καταπραϋντική, με την απίθανη γαλατένια γεύση, σπιρτάδα και δροσιά του γιαουρτιού.

15' προετοιμασία
2 ώρες Βράσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τα ρεβίθια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το γιαούρτι, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.
  4. Μόλις γίνει το ρύζι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο περισσότερο ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε και τον ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα γιαουρτιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, όπως κάνουμε και με το αυγολέμονο, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι τα βρασμένα ρεβίθια και τη ζεστή κρέμα γιαουρτιού και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και απαλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε τη σούπα να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.

Σερβίρισμα

  1. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι το βούτυρο να κοκκινίσει.
  2. Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και από πάνω με ένα κουτάλι ραντίζουμε με το αρωματικό κόκκινο βούτυρο. Συνοδεύουμε με ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Μυστικά

Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με την ίδια ποσότητα ζεστού, σπιτικού ζωμού λαχανικών ή κότας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Συνταγές με Γιαούρτι

Συνταγές με Ρεβίθια

Συνταγές με Ρύζι

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών