Για να φτιάξουμε σούπα λαχανικών αγιορείτικη, πρώτα ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Ρίχνουμε 2 λίτρα νερό, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κύμινο και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή τη μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη. Έχουμε μια μοσχοβολιστή σούπα.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή λεμόνι.