15'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για τα σουτζουκάκια σε τερίνα ξεκινάμε και σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους.
- Τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 7 με 8 λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να στεγνώσει η σάλτσα.
- Στο τέλος, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
- Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί μέχρι να μαλακώσει και το στύβουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε μια λεκανίτσα ενώνουμε τον κιμά με το λιωμένο σκόρδο, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το ψωμί, το κύμινο, την κρύα σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη, τη γραβιέρα (αν βάλουμε) και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε τα υλικά, τα ζυμώνουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα.
- Στα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε την τερίνα να ροδίσει.
- Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και όταν κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε την τερίνα σε μια μακρόστενη πιατέλα.
- Κόβουμε σε κομμάτια και τη γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
- Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 34.