Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Γκουτζαράτ, που είναι πιο χορταστικό από άλλα χορτοφαγικά πιάτα. Η σάλτσα γιαουρτιού και οι κεφτέδες από σπανάκι τρώγονται και ως ξεχωριστά πιάτα, αλλά ταιριάζουν πολύ μαζί, όπως σε αυτήν τη συνταγή.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Για τους κεφτέδες

Διαδικασία

  1. Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Βάζουµε το γιαούρτι, το αλεύρι και 750 ml νερό σε ένα µεγάλο µπολ και χτυπάµε ελαφρά µε το σύρµα µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τους σπόρους µουστάρδας, τους σπόρους τριγωνέλλας και τα φύλλα κάρι, σκεπάζουµε και αφήνουµε τους σπόρους να σκάσουν για 1 λεπτό. Προσθέτουµε το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι και σοτάρουµε για 4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει και να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουµε το σκόρδο και ανακατεύουµε για 1 λεπτό ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε τον κουρκουµά και τη σκόνη τσίλι και ανακατεύουµε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε το µείγµα του γιαουρτιού και αφήνουµε τα υλικά να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αλατίζουµε.
  2. Για τους κεφτέδες: Ζεµατίζουµε το σπανάκι σε βραστό νερό για 1 λεπτό και το ξεπλένουµε µε κρύο νερό. Το στραγγίζουµε και αφαιρούµε τυχόν παραπανίσιο νερό πιέζοντας µε τα χέρια µας. Ψιλοκόβουµε το σπανάκι. Το αναµειγνύουµε µε τα υπόλοιπα συστατικά για τους κεφτέδες και µε περίπου 60 ml νερό, προσθέτοντάς το λίγο-λίγο, όσο χρειάζεται ώστε το µείγµα να γίνει µαλακό, αλλά όχι λασπώδες. Αν µας βγαίνει πολύ λασπώδες, προσθέτουµε επιπλέον αλεύρι. Αλατίζουµε και πλάθουµε το µείγµα σε κεφτέδες, µε υγρά χέρια, χρησιµοποιώντας 1 κουταλιά της σούπας από το µείγµα για κάθε κεφτέ.
  3. Γεµίζουµε κατά το 1/3 µε λάδι ένα βαθύ τηγάνι ή µια κατσαρόλα και ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Βάζουµε προσεκτικά λίγους-λίγους τους κεφτέδες στο λάδι και τους τηγανίζουµε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ή µέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί. Βγάζουµε τους κεφτέδες όταν µαγειρευτούν, τους αφήνουµε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί το παραπανίσιο λάδι και τους βουτάµε στη σάλτσα γιαουρτιού.
  4. Ξαναζεσταίνουµε λίγο τη σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, αν τα χρησιµοποιήσουµε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών