Η Πέτρα Φλορεάνοβα από τον Άφυτο Χαλκιδικής μας έστειλε μια συνταγή για σπανακόπιτα καθώς και συμβουλές για να αξιοποιήσουμε το περισσευούμενο ζυμάρι.

Υλικά

Μερίδες: για στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 40 – 45 εκ.

Για τη ζύμη

Για το λάδωμα τον φύλλων

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα της επιφάνειας

Διαδικασία

  1. Γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι, πασπαλίζουμε με αλάτι και το πιέζουμε με το χέρι. Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Η ζύμη που θα προκύψει ζυγίζει 1,5 κιλό και είναι ελαστική. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μισή ώρα. Αφού παρέλθει ο χρόνος, κόβουμε με το χέρι ή με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε 16 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες που να χωράνε στο παλάμη μας. Χρησιμοποιούμε τις 12 ζυμαρένιες μπάλες στην αρχή και τις υπόλοιπες 4 τις αφήνουμε στην άκρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπάλα (από τις 12 ) με έναν πλάστη, σε ένα μικρό φύλλο, σε μέγεθος περίπου ενός μικρού πιάτου και αλείφουμε το κάθε ένα με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε 3 φύλλα (δίσκους), το ένα πάνω στο άλλο και τα κολλάμε με το χέρι μας, να ενωθούν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να φτιάξουμε 4 χονδρά φύλλα, (που το καθένα αποτελείται από τα 3 λεπτότερα φύλλα). Ανοίγουμε το κάθε χονδρό φύλλο με τον πλάστη, σε 4 λεπτά φύλλα, διαμέτρου περίπου 40 – 45 εκ. όσο δηλαδή η διάμετρος του ταψιού μας. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, στον πυθμένα και στα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο, σκορπίζουμε λίγο από τη φέτα και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα και περιχύνουμε με τα αυγά. Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, σκορπίζουμε λίγη φέτα και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε και στρίβουμε τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα, γεμίζοντας τες που και που με κομματάκια φέτας, (είναι το λεγόμενο κότερο, δηλαδή άκρη γεμιστή με τυρί). Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο σστους 230 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 200 και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ακόμα. Αν δούμε ότι παίρνει πολύ χρώμα την σκεπάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Συμβουλές
  2. Σκορπίζουμε σε κάθε φύλλο λίγη χονδροθρυμματισμένη φέτα: 1. για περισσότερη νοστιμιά 2. για να διαπερνάει τα φύλλα ο ζεστός αέρας και να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα μας.
  3. Με τη ζύμη που θα περισσέψει: Ανοίγουμε φύλλα και φτιάχνουμε λίγα στριφτά τυροπιτάκια, ή κόβουμε τα φύλλα σε τριγωνάκια και τα γεμίζουμε με ό,τι μας αρέσει!!

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών