
1 ώρα
προετοιμασία
50' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 40 – 42 εκ.Για τη ζύμη
Για το λάδωμα των φύλλων
Για τη γέμιση
Για το άλειμμα της επιφάνειας
Διαδικασία
Γέμιση
- Για τη σπανακόπιτα της Πέτρας, βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το σπανάκι, το πασπαλίζουμε με αλάτι και το τρίβουμε με τις παλάμες μας.
- Το αφήνουμε να στραγγίξει τα περιττά υγρά, μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα.
Ζύμη
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Η ζύμη που θα προκύψει ζυγίζει 1,5 κιλό και είναι ελαστική.
- Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μισή ώρα.
- Αφού παρέλθει ο χρόνος, κόβουμε με το χέρι ή με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε 16 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες που να χωράνε στο παλάμη μας. Χρησιμοποιούμε τις 12 ζυμαρένιες μπάλες στην αρχή και τις υπόλοιπες 4 τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπάλα (από τις 12 ) με έναν πλάστη, σε ένα μικρό φύλλο, σε μέγεθος περίπου ενός μικρού πιάτου και αλείφουμε το κάθε ένα με το λιωμένο βούτυρο.
- Βάζουμε 3 φύλλα (δίσκους), το ένα πάνω στο άλλο και τα κολλάμε με το χέρι μας, να ενωθούν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να φτιάξουμε 4 χονδρά φύλλα, (που το καθένα αποτελείται από τα 3 λεπτότερα φύλλα).
- Ανοίγουμε το κάθε χονδρό φύλλο με τον πλάστη, σε 4 λεπτά φύλλα, διαμέτρου περίπου 40 – 45 εκ. όσο δηλαδή η διάμετρος του ταψιού μας.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, στον πυθμένα και στα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν.
- Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο, σκορπίζουμε λίγο από τη φέτα και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και περιχύνουμε με τα αυγά.
- Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, σκορπίζουμε λίγη φέτα και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο.
- Γυρίζουμε και στρίβουμε τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα, γεμίζοντας τες που και που με κομματάκια φέτας, (είναι το λεγόμενο κότερο, δηλαδή άκρη γεμιστή με τυρί).
- Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 200 και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ακόμα. Αν δούμε ότι παίρνει πολύ χρώμα την σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Μυστικά
Σκορπίζουμε σε κάθε φύλλο λίγη χονδροθρυμματισμένη φέτα: 1. για περισσότερη νοστιμιά 2. για να διαπερνάει τα φύλλα ο ζεστός αέρας και να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα μας. Με τη ζύμη που θα περισσέψει: Ανοίγουμε φύλλα και φτιάχνουμε λίγα στριφτά τυροπιτάκια, ή κόβουμε τα φύλλα σε τριγωνάκια και τα γεμίζουμε με ό,τι μας αρέσει!!