Νοστιμότατος, λιγότερο αλμυρός από του εμπορίου, άρα και πιο υγιεινός, ο σπιτικός πελτές είναι ένα έκτακτο παράδειγμα οικιακής οικονομίας. Αν βρούμε, οι ιδανικές ντομάτες για τον πελτέ μας, είναι τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης και οι καμπανούλες (πομοντόρι), που έχουν λιγότερο ποσοστό υγρασίας.

Διαδικασία

  1. Πρώτα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες
  2. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούµε τον οµφαλό (το υποπράσινο σηµείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντοµάτας και τις χαράζουµε σταυρωτά στη βάση τους. Βουτάµε κάθε ντοµάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αµέσως µετά τη βουτάµε µέσα σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό στο οποίο ιδεωδώς έχουµε βάλει και µερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη µε το χέρι µας.
  3. Κόβουµε τις ντοµάτες στα 4 και αφαιρούµε µε ένα κουταλάκι τα σπόρια.
  4. Βάζουμε τα καθαρισμένα κομμάτια της ντομάτας στον πολυκόφτη (σε δόσεις) και τα πολτοποιούμε.
  5. Αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη σπάτουλα.
  6. Ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.
  7. Αδειάζουμε σε βάζο, απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και διατηρούμε για τουλάχιστον 1 μήνα στο ψυγείο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών