ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδεςΛουκουμάδες

«Σε αυτή τη συνταγή υπάρχουν αρκετές διαφορές από την παραδοσιακή, τόσο στη ζύμη όσο και στο σχήμα. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια, όταν ταξίδεψα πρώτη φορά στη Νορβηγία και δοκίμασα τη σκανδιναβική “rosette”. Σκέφτηκα αμέσως πώς θα ήταν μια ζύμη λουκουμά ή τηγανόψωμου με αυτή την τεχνική. Έπειτα από διάφορα ταξίδια στη Λατινική Αμερική, έβρισκα πάντα αυτό το γλύκισμα στους παραδοσιακούς φούρνους του κάθε τόπου, όπως στο Μεξικό με την ονομασία “banuelos” και στην Κολομβία “solteritas”. Έτσι άρχισα να ψάχνω, βλέποντας πως υπάρχει σε πολλά μέρη και σε κάθε ένα έχει την ιστορία του. Δουλεύοντας στην Ισπανία, διαπίστωσα γρήγορα ότι η rosette είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό για τους ντόπιους και το ονομάζουν “flores de cuaresma”. Όλα αυτά γίνονται με ένα ειδικό εργαλείο-κουτάλα, ένα είδος πρέσας, με σχήμα λουλουδιού, το οποίο βουτάς σε καυτό λάδι, έπειτα στον χυλό και αμέσως ξανά στο λάδι. Με την τεχνική των Ισπανών δοκίμασα να προσαρμόσω την παραδοσιακή συνταγή για σβίγκους, με την οποία έχω μεγαλώσει. Μπορεί να καλυφθεί με σιρόπι, με γλυκιά κρέμα ή μαρμελάδα από φρούτα. Η δική μου πρόταση είναι με μέλι και τριμμένο καρύδι, διότι μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια», λέει ο Γιώργος Φελεμέγκας.

35' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους σβίγκους με μέλι Χελμού, κανέλα και καρύδια, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, 100 ml νερό, το κονιάκ, το βούτυρο, το μέλι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το ξύσμα λεμονιού, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  2. Με ένα πιρούνι «ψαρεύουμε» και αφαιρούμε τα γαρίφαλα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι, σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή χυλό.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον χυλό να κρυώσει και να σφίξει.
  5. Τον αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου και αρχίζουμε να τον χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να αφρατέψει. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας συνεχώς για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα εντελώς λείο μείγμα.
  6. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 1⁄2 -2 ώρες.
  7. Σε μια μέτρια, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά – το θερμόμετρο να δείχνει 180-190°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε μια μικρή δόση από το μείγμα: πρέπει να αρχίσει να αφρίζει απαλά, αμέσως.
  8. Με ένα κουτάλι παίρνουμε μία δόση από το μείγμα των σβίγκων και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι, σπρώχνοντάς το με άλλο κουτάλι.
  9. Οι σβίγκοι γίνονται σχεδόν στρογγυλοί σαν λουκουμάδες και κολυμπάνε μέσα στο άφθονο λάδι. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  10. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  11. Σερβίρουμε τους σβίγκους με μέλι, κατά προτίμηση Χελμού, κανέλα και τριμμένα καρύδια. Εναλλακτικά σερβίρουμε τους σβίγκους πασπαλισμένους με άχνη ή με γλυκό κουταλιού της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών