«Σε αυτή τη συνταγή υπάρχουν αρκετές διαφορές από την παραδοσιακή, τόσο στη ζύμη όσο και στο σχήμα. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια, όταν ταξίδεψα πρώτη φορά στη Νορβηγία και δοκίμασα τη σκανδιναβική “rosette”. Σκέφτηκα αμέσως πώς θα ήταν μια ζύμη λουκουμά ή τηγανόψωμου με αυτή την τεχνική. Έπειτα από διάφορα ταξίδια στη Λατινική Αμερική, έβρισκα πάντα αυτό το γλύκισμα στους παραδοσιακούς φούρνους του κάθε τόπου, όπως στο Μεξικό με την ονομασία “banuelos” και στην Κολομβία “solteritas”. Έτσι άρχισα να ψάχνω, βλέποντας πως υπάρχει σε πολλά μέρη και σε κάθε ένα έχει την ιστορία του. Δουλεύοντας στην Ισπανία, διαπίστωσα γρήγορα ότι η rosette είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό για τους ντόπιους και το ονομάζουν “flores de cuaresma”. Όλα αυτά γίνονται με ένα ειδικό εργαλείο-κουτάλα, ένα είδος πρέσας, με σχήμα λουλουδιού, το οποίο βουτάς σε καυτό λάδι, έπειτα στον χυλό και αμέσως ξανά στο λάδι. Με την τεχνική των Ισπανών δοκίμασα να προσαρμόσω την παραδοσιακή συνταγή για σβίγκους, με την οποία έχω μεγαλώσει. Μπορεί να καλυφθεί με σιρόπι, με γλυκιά κρέμα ή μαρμελάδα από φρούτα. Η δική μου πρόταση είναι με μέλι και τριμμένο καρύδι, διότι μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια», λέει ο Γιώργος Φελεμέγκας.
