10'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε τις ταλιατέλες αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
- Τις στραγγίζουμε (κρατάμε κατά μέρος 2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό) και τις αφήνουμε κατά μέρος, ζεστές.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να κοχλάσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε στο σκεύος το ξινοτύρι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να μην κολλήσει.
- Προσθέτουμε σταδιακά μια μικρή ποσότητα από το νερό των ζυμαρικών που αφήσαμε κατά μέρος, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια χυλωμένη σάλτσα, παχύρρευστη και ζεστή.
- Προσθέτουμε τις καλά στραγγισμένες ταλιατέλες, τις ελιές και φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε πιάτα.
- Σκορπίζουμε τριμμένη παρμεζάνα σε κάθε μερίδα και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
* Το ξινοτύρι είναι ένα κρεμώδες λευκό κατσικίσιο τυρί που μοιάζει στην όψη με γιαούρτι και παρασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στις Κυκλάδες. Είναι ελαφρύ και με όξινη, δροσερή, καθαρά «γίδινη» γεύση, ελαφρώς αλμυρή. Θα το βρούμε σε ορισμένα μεγάλα, καλά σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα παντοπωλεία. Αν θέλουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τσαλαφούτι ή κατίκι.
Στο ποτήρι μας: Αφού ο σεφ μαγειρεύει το φαγητό με Μοσχοφίλερο, ας ανοίξουμε μια Μαντινεία να συνοδεύσουμε το πιάτο μας.