1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
2 ώρες και 25' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη + Βάση

  1. Στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο.
  2. Δουλεύουμε τα υλικά για 1 λεπτό το πολύ, με το γάντζο, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι τα υλικά να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
  3. Ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να ανακατευτούν αλλά να μην γίνουν ενιαία ζύμη (αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο παγωμένο νερό επιπλέον).
  4. Τυλίγουμε το ζυμάρι σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο (μπορούμε να το αφήσουμε εκεί έως 2 ημέρες).
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 28 εκ.
  7. Το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, εφαρμόζοντας καλά και στα τοιχώματα.
  8. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  9. Στρώνουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, το γεμίζουμε με ρύζι και την ψήνουμε για 25 λεπτά.
  10. Πετάμε χαρτί και ρύζι και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°-250° C.
  2. Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος, πετάμε κοτσάνια και σπόρια και βάζουμε τα κομμάτια στη μία άκρη μιας λαμαρίνας, στρωμένης με λαδόκολλα.
  3. Συνεχίζουμε απλώνοντας δίπλα στις πιπεριές τα κολοκύθια, μετά τη μελιτζάνα, μετά το κρεμμύδι και τέλος τα ντοματίνια.
  4. Ραντίζουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ξεκινάμε το ψήσιμο των λαχανικών.
  6. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όποιο λαχανικό είναι έτοιμο, δηλαδή έχει μαλακώσει και έχει ροδίσει.
  7. Πρώτα θα ετοιμαστούν τα κρεμμύδια, έπειτα οι ντομάτες και τα κολοκύθια και μετά από περίπου 30-35 λεπτά θα είναι έτοιμες και καλοροδισμένες οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.
  8. Όταν ψηθούν οι πιπεριές και ροδίσουν έντονα στη φλούδα, τις βάζουμε αμέσως σε μπολ, το καλύπτουμε καλά με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15 λεπτά για να ξεκολλήσει η φλούδα τους.
  9. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.
  10. Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, με το ένα από τα 3 φακελάκια που περιέχει η συσκευασία, χρησιμοποιώντας τα 500 ml κρύο γάλα και ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  2. Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τα μισά φυλλαράκια θυμαριού στη βάση της τάρτας.
  3. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα ψημένα λαχανικά στη μπεσαμέλ και προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι και το δυόσμο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την έτοιμη μπεσαμέλ στη βάση, πάνω από τα κρεμμύδια.
  5. Ψήνουμε την τάρτα για 30-40 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να σφίξει και να ροδίσει απαλά η επιφάνειά της.
  6. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών