1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
2 ώρες και 25'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη + Βάση
- Στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο.
- Δουλεύουμε τα υλικά για 1 λεπτό το πολύ, με το γάντζο, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι τα υλικά να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
- Ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να ανακατευτούν αλλά να μην γίνουν ενιαία ζύμη (αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο παγωμένο νερό επιπλέον).
- Τυλίγουμε το ζυμάρι σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο (μπορούμε να το αφήσουμε εκεί έως 2 ημέρες).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 28 εκ.
- Το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, εφαρμόζοντας καλά και στα τοιχώματα.
- Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Στρώνουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, το γεμίζουμε με ρύζι και την ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Πετάμε χαρτί και ρύζι και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°-250° C.
- Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος, πετάμε κοτσάνια και σπόρια και βάζουμε τα κομμάτια στη μία άκρη μιας λαμαρίνας, στρωμένης με λαδόκολλα.
- Συνεχίζουμε απλώνοντας δίπλα στις πιπεριές τα κολοκύθια, μετά τη μελιτζάνα, μετά το κρεμμύδι και τέλος τα ντοματίνια.
- Ραντίζουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ξεκινάμε το ψήσιμο των λαχανικών.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όποιο λαχανικό είναι έτοιμο, δηλαδή έχει μαλακώσει και έχει ροδίσει.
- Πρώτα θα ετοιμαστούν τα κρεμμύδια, έπειτα οι ντομάτες και τα κολοκύθια και μετά από περίπου 30-35 λεπτά θα είναι έτοιμες και καλοροδισμένες οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.
- Όταν ψηθούν οι πιπεριές και ροδίσουν έντονα στη φλούδα, τις βάζουμε αμέσως σε μπολ, το καλύπτουμε καλά με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15 λεπτά για να ξεκολλήσει η φλούδα τους.
- Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.
- Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, με το ένα από τα 3 φακελάκια που περιέχει η συσκευασία, χρησιμοποιώντας τα 500 ml κρύο γάλα και ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τα μισά φυλλαράκια θυμαριού στη βάση της τάρτας.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα ψημένα λαχανικά στη μπεσαμέλ και προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι και το δυόσμο.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την έτοιμη μπεσαμέλ στη βάση, πάνω από τα κρεμμύδια.
- Ψήνουμε την τάρτα για 30-40 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να σφίξει και να ροδίσει απαλά η επιφάνειά της.
- Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.