30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη ζύμη μπριζέ με ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την τάρτα με κολοκυθάκια, κατίκι και άνηθο, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  3. Με τα δάχτυλα τρίβουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια θρυμματιστή ζύμη.
  4. Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη και το αλάτι και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί κάπως. Δεν επιμένουμε στο ζύμωμα.
  5. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια για να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε το κατίκι ή το τσαλαφούτι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τη ρόκα, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  5. Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. ή σε μακρόστενη παραλληλόγραμμη, απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
  6. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης.
  7. Ψήνουμε, την τάρτα με κολοκυθάκια, κατίκι και άνηθο, για 40 ­ 45 λεπτά. Αν πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο η επιφάνεια της τάρτας έχει ροδίσει αρκετά, καλύπτουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.

Ένα τραγανό, αρωματικό λευκό ξηρό κρασί από Μοσχάτο, από τη Σάμο ή τη Λήμνο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 38.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών